Gradbeno dovoljenje morda kmalu pod streho

Širitev Zaloške ceste: Postopek se je zavlekel zaradi pritožb nasprotnikov projekta. 

Objavljeno
08. julij 2015 16.22
Zaloška pri Polju 30.junija 2015
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Medtem ko na občini preučujejo­ ponudbe gradbincev, ki so kandidirali na razpisu za širitev vzhodnega dela Zaloške ceste v štiripasovnico, na upravni enoti Ljubljana postopek za izdajo gradbenega dovoljenja še ni končan. A kot pravijo, bi bilo gradbeno dovoljenje za vsa predvidena dela lahko izdano še ta mesec.

Občina je lani jeseni pridobila gradbeno dovoljenje za širitev Zaloške ceste med obvoznico in Zadobrovško cesto v štiripasovnico, a le za prvo fazo urejanja, ki zajema komunalno infrastrukturo. Na gradbeno dovoljenje za prometno ureditev, vključno s pločniki, kolesarskimi stezami, zelenico z drevoredom ter dvema semaforiziranima križiščema s Cesto v Slape in Zadobrovško cesto, pa še čakajo.

Na UE Ljubljana so za Delo pojasnili, da je vloga že popolna, »vendar o zahtevi še ni bilo mogoče odločiti«. Po besedah vodje izpostave Moste - Polje Ladislava Košička je glavni razlog za to, poleg dopolnjevanja vloge, da je več oseb zahtevalo vstop v postopek in s tem lastnost stranke v postopku. Spomnimo, da se nekateri prebivalci Polja, čeprav podpirajo rekonstrukcijo Zaloške, niso strinjali s projektom širitve, kot so si jo zamislili na občini, in so tako poskušali vplivati na izdajo potrebnih dovoljenj. Upravna enota je njihove zahteve zavrnila, čemur je sredi junija pritrdilo tudi ministrstvo kot drugostopenjski organ. »Odločba je še v fazi vročanja pooblaščencu pritožnikov. Glede na navedeno predvidevam, da bo o zadevi mogoče odločiti še ta mesec,« je povedal Košiček.

Ko bo gradbeno dovoljenje izdano in izbran gradbinec (ponudbe so se gibale od 6,5 do 7,5 milijona evrov z DDV), bo imel ta za gradnjo na voljo 14 mesecev. Če ne bo novih zapletov, bi bil tako ta slabih 900 metrov dolg odsek Zaloške razširjen do konca prihodnjega leta.