Gradnja Brdnikove šele jeseni

Zavajanje MOL: Gradbeno dovoljenje ne dovoljuje gradnje med marcem in julijem. 

Objavljeno
23. februar 2017 16.28
petkovšek poplava
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Prva faza projekta zadrževalnika Brdnikova se ne bo začela marca, kot smo po novinarski konferenci ljubljanskega župana poročali pred dnevi, saj gradbeno dovoljenje takrat gradnjo prepoveduje.

Ko smo na torkovi novinarski konferenci po skorajšnjem izboru izvajalca gradnje prve faze zadrževalnika Brdnikova župana Zorana Jankovića vprašali, kdaj se bo gradnja začela, je odgovoril: »Marca. Odvisno od pogojev, ki smo jih dobili pri gradbenem dovoljenju glede na vse tiste žabice, ki tam skačejo.« Na naše dodatno vprašanje, kdaj je glede na te pogoje gradnja dopustna in kdaj ne, nas je usmeril na vodjo oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Davida Polutnika. Ta je dejal, da se graditi ne sme jeseni.

Toda naravovarstveni pogoji, ki so del gradbenega dovoljenja in smo jih pridobili na upravni enoti, ki je dovoljenje izdala, kažejo, da je ravno nasprotno. Med pogoji, ki jih je treba upoštevati pri gradnji, je navedeno, da se »posek rastlinstva, priprava gradbišč in gradnja izvajajo v jesenskem času in zaključijo do marca«. In še, da je treba gradbene posege izvesti zunaj razmnoževalne sezone rjavih žab, ki traja od začetka marca do konca julija.

Zavarovane in ogrožene živalske vrste

Agencija za okolje, ki je pogoje izdala, je v razlagi zapisala, da gre pri prvi fazi zadrževalnika Brdnikova za poseg na zavarovanem območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter zavarovanem območju Poti spominov in tovarištva. Območje, kjer je predvidena gradnja, je življenjski prostor živali, ki so zavarovane z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah (to so predvsem rjavi žabi sekulja in rosnica ter želva močvirska sklednica, na bližnjih travnikih pa je tudi habitat ogroženih vrst metuljev). »Ker nameravana gradnja lahko ogrozi habitate in stanje populacij ogroženih in zavarovanih vrst živali« in ker je treba posege na takih območjih načrtovati tako, da bo verjetnost neprimernih posegov v habitat in same organizme kar najmanjša, je Arso podal navedene pogoje. Med že omenjenimi je tudi, da mora investitor izdelati načrt monitoringa za metulje, dvoživke in močvirske sklednice in ga izvajati že pred začetkom del ter nato ves čas obratovanja zadrževalnika Brdnikova.

Površno branje ali zavajanje?

Torej ni nobene možnosti, da bi se gradnja začela marca, kot je dejal župan, ampak se bo to lahko zgodilo šele avgusta ali septembra. So vodilni na občini slabo prebrali pogoje ali namerno zavajajo javnost o začetku izvajanja projekta, ki je eden najpomembnejših pri zagotavljanju poplavne varnosti tega dela Ljubljane in ga prebivalci tega območja, predvsem Rožne doline, že dolgo čakajo? Občino smo prosili za pojasnila Jankovićevih in Polutnikovih navedb, a jih še nismo dobili.

Prva faza projekta zajema ureditev prometne infrastrukture, in sicer Poti za Brdom in Brdnikove ulice, ter rekonstrukcijo mostu čez Glinščico in gradnjo novega parkirišča ob njem. Šele v drugi fazi, za katero na MOL šele pridobivajo zemljišča, je predvidena ureditev zadrževalnika (s postavitvijo zaporničnega objekta in nadvišanjem desnega brega Glinščice), ki bo med Brdnikovo in avtocesto lahko zadržal okoli 800.000 kubičnih metrov vode.