Grška hiša duhov kmalu spet na prodaj

MOL prodaja ali podarja parcelo italijanskemu veleposlaništvu? Grki bi za vilo Madelaine slab milijon.

Objavljeno
29. julij 2015 14.07
Razpadajoča vila Madeleine na Veselovi ulici, Ljubljana, 16.Julij2015
Janez Petkovšek, Rok Šinkovc
Janez Petkovšek, Rok Šinkovc
Ljubljana – MOL je pred kratkim objavila namero o prodaji 636 kvadratnih metrov velike parcele na Viču, kmalu pa bo novega lastnika iskala vila Madelaine na Veselovi ulici.

Pri občinski prodaji gre za zelo zanimivo parcelo v bližini križišča Snežniške ulice z Aškerčevo cesto in na njej bi bilo mogoče postaviti celo hišo. Zanimalo nas je, zakaj občina zanjo ni razpisala javne dražbe, ampak se je odločila za nepregleden oziroma skrivnosten način prodaje. Še sploh, ker v okolici živijo znani ljudje, ali pa so zemljišča v rokah nepremičninskega podjetja in države.

Z mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami so sporočili, da je vlogo za odkup zemljišča s parcelno številko 78/30 (k. o. Krakovsko predmestje) nanj naslovilo ministrstvo za javno upravo. To je lahko hkrati tudi edini kupec po določilih dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961, saj navedeno zemljišče leži znotraj kompleksa italijanskega veleposlaništva in je uporabljano za njegove službene potrebe. Služi namreč kot dostop do zgradbe veleposlaništva. Dunajska konvencija določa tudi, da so »prostori diplomatskega predstavništva vse zgradbe ali njeni deli in pripadajoče zemljišče, ki se ne glede na lastništvo uporabljajo za potrebe predstavništva, vključno z rezidenco vodje diplomatskega predstavništva«. Določena je tudi obveznost države sprejemnice, da stori vse, da olajša opravljanje nalog diplomatskega predstavništva.

Ker je verjetni kupec država oziroma pristojno ministrstvo kot upravljavec zemljišča, ki je pravna oseba javnega prava, je izbira metode razpolaganja z neposredno pogodbo po mnenju MOL skladna s 23. členom zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti. Sicer pa zakonodaja omogoča, da lokalna skupnost tovrstno zemljišče prenese na državo brezplačno – in obratno.

Malo drugačna pa je v teh dneh usoda druge »diplomatske« parcele z vilo. V Veselovi ulici so namreč že pred leti začeli prodajati vilo Madelaine, ki je v lasti najbolj obubožane evropske države Grčije. »Zaradi zelo težkega finančnega položaja, ne samo v Grčiji, obnova trenutno ni prioriteta v državem proračunu,« je že leta 2011 sporočilo grško veleposlaništvo v Ljubljani. In od takrat je stanje le še slabše, Grki pa so se vendarle spet odločili za prodajo. Pred nekaj meseci so sicer sramoto v diplomatski četrti umaknili s prodajnih portalov. Trenutno stanje je za dnevnik Finance pred dnevi navedel Srdjan Vujičić iz srbske nepremičninske agencije Coreside Savills, ki je v sodelovanju z veleposlaništvom Grčije prodajalec propadajoče vile: »Stavbe trenutno ni mogoče kupiti, nov javni razpis bo predvidoma objavljen avgusta. Zanimanje za vilo prihaja iz Slovenije in od drugod.«

Vila Madelaine, zgrajena leta 1902, je sicer že 17 let v lasti Grčije, njena okvirna vrednost pa naj bi znašala malo manj kot milijon evrov. Po oceni geodetske uprave je meščanska vila na 1215 kvadratnih metrih sicer vredna poldrugi milijon, a je njeno stanje res katastrofalno, tako da takšne odkupne cene ne gre pričakovati. Prodajalec je zapisal, da je nrepremičnina spomeniško zaščitena stavba na območju, varovanem s predpisi o kulturni dediščini. Zahvaljujoč statusu in lokaciji pa ima stavba možnost za preureditev v ekskluzivni stanovanjski prostor.

Veliko jih upa, da bo grška hiša duhov res čim prej dobila odgovornega lastnika, še posebno bi ga bili v Veselovi veseli Japonci in Avstrijci, ki so s svojima veleposlaništvoma sicer sosedje nesojenih grških diplomatov.