Hočejo kanalizacijo, ne obrata Papir Servisa

Razburjeni Vevčani s podporo ČS Polje nasprotujejo selitvi predelovalnice odpadne embalaže iz Most v Vevče.

Objavljeno
25. februar 2013 18.36
LJUBLJANA 05.02. 2013 Družba za ravnanje z odpadki. Pod ježami 3. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – V Četrtni skupnosti Polje bodo dobili novo kanalizacijo. A veselili se je ne bodo stanovalci Slap in Vevč, ki nanjo čakajo že 45 let, temveč iz Novega Polja. Bodo pa Vevčani kljub nasprotovanju najbrž dobili moščanski obrat za predelavo odpadne (papirne) embalaže.

Kot je razvidno iz nedavno objavljenega javnega naročila MOL, bodo prebivalci Novega Polja (območje MS 7/2) dobili kanalizacijo in plinovod, hkrati pa bodo tam obnovili še vodovod, poskrbeli za odvodnjavanje cest s ponikalnicami in obnovili ceste v ulicah Cesta XVII, XVIII, XIX in XXI. Rok za oddajo ponudb je 7. marec, izbrani izvajalec pa bi imel za vse izkope in druga gradbena dela 400 dni časa. To pomeni, da bi navedeno morali zgraditi najkasneje do maja prihodnjega leta.

Težki razpisni pogoji

Kot pri drugih razpisih tudi v tem primeru MOL išče večje izvajalce. Med pogoji za udeležbo je namreč, da je ponudnik v zadnjih petih uspešno izvedel vsaj dva posla, ki zajemata gradnjo kanalizacije, obnovo vodovoda, montažo javne razsvetljave in obnovo cest po končani gradnji v vrednosti najmanj milijon evrov za vsakega od njih. Drugi referenčni pogoj pa je, da se lahko izkaže vsaj z dvema posloma za gradnjo plinovoda (gradbena in strojnoinstalacijska dela za plinovodno omrežje iz polietilenskih cevi), pri čemer je bil vsak vreden vsaj 200 tisočakov. Hkrati mora imeti podjetje odgovornega vodjo del, ki je v zadnjih petih letih vodil tovrstna dela v vrednosti vsaj 500 tisočakov (če gre za dva posla), ali 300 tisočakov, če gre za tri posle.

Tako četrtna skupnost Polje kot njeni prebivalci so načrtovanega komunalnega urejanja v Novem Polju veseli, so pa četrtna svetnica Minka Jerebič), Civilna družba Spodnji Kašelj - Podgrad - Zalog in Ulični odbor Slape in Vevške Ceste dali jasno vedeti, da bi pred tem naseljem moral imeti prednost pri urejanju projekt gradnje sanitarne in meteorne kanalizacije od Vevč do Slap.

ČS Polje podprla protest

Minka Jerebič
je povedala, da o sicer potrebni kanalizaciji v Novem Polju na sejah sveta ČS kot o projektu niso razpravljali, tako da o njem ni vedela povedati nič konkretnega.

Krajane ČS Polje pa so po njenih besedah močno razburile novice, da naj bi obrat Papir Servisa za zbiranje in predelavo odpadne embalaže iz Most preselili v Vevče, in sicer v obrat Set Vevče na Vevški 52. Razburjali so se že, ko se je govorilo, da naj bi ga preselili na lokacijo nekdanjega avtosejma ob Litijski cesti (takrat so glasno protestirali tudi krajani iz sosednje ČS Sostro).

Ko so nedavno zvedeli, da naj bi ga uredili na območju, imenovanem Sige (tik ob levem bregu Ljubljanice) oziroma nedaleč stran od hiš in blokov v Vevčah, pa so jo kot najdejavnejšo četrtno svetnico začeli zasipati s pisnimi pritožbami. Ker jih je bilo veliko, je Jerebičeva na nedavni seji sveta izposlovala njihovo obravnavo. Na koncu so krajane, ki nasprotujejo novemu obratu Papir Servisa, podprli in na MOL že poslali dopis, naj jim ga ne vsiljujejo. Razlogov za nasprotovanje je več, med glavnimi pa so bojazen, da se bodo tam zaradi skladiščenja in predelave odpadne embalaže zaredile podgane, da bo zaradi neurejene kanalizacije Ljubljanica še bolj onesnažena z neprečiščenimi odplakami.

Vevčani nočejo novih obremenitev okolja

Vevčan in nekdanji vodja služb za varstvo cest pri KPL Aleš Babnik je opozoril, da je selitev Papir Servisa na območje »Janezije« ekološko sporna, predvsem pa preuranjena. Po njegovih podatkih naj bi MOL razpis za začetek gradnje kanalizacije Slape–Vevče objavila šele v marcu, nakar bi jo precej časa še gradili. To pa pomeni, da bi z novim obratom leto ali dve prekmlau prišlo nekaj deset ali celo več delavcev, zaradi njihove dejavnosti pa bi se skozi Vevče močno povečal še tovorni promet. Njegovo povečanje je pričakovati tako iz Zaloške ceste (in naprej po Vevški ali Cesti 30. avgusta) kot iz smeri Litijske ceste (po Papirniški poti in Poti heroja Trtnika). Zaradi narave dela bi se v Vevčah močno povečal hrup, izpusti tovornjakov, težki priklopniki pa bi predstavljali tudi hudo prometno oviro na ozkih cestah še zlasti med stanovanjskimi bloki na Papirniškem trgu.

Skrivnostno vodstvo Papir Servisa

Generalni direktor Papir Servisa Janez Mlakar nam je povedal, da se na selitev obrata iz Most v Vevče intenzivno pripravljajo, kdaj se bodo selili in kako bodo organizirali proizvodnjo, pa ni povedal. Terminske načrte sicer intenzivno pripravljajo in se trudijo, da bi bili izdelani čim prej. Rok za zaprtje obrata Pod ježami jim poteče 1. marca, tako da bi morala biti nova lokacija nared že v dobrem tednu dni. Ker nam prostorov v Vevčah niso dovolili fotografirati, lahko le ugibamo, ali so ti sploh že pripravljeni.