Hospic: Škode je za osem tisočakov

Po nedavnem požaru v eni od sob delo v hiši hospica, v kateri je trenutno deset uporabnikov, poteka nemoteno.

Objavljeno
21. marec 2014 20.16
lvu/Hospic
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Po nedavnem požaru v eni od sob delo v hiši hospica, v kateri je trenutno deset uporabnikov, poteka nemoteno. Kot je znano, je požar izbruhnil v sredo zvečer, ko je v bolniški sobi zagorela odeja.

Osebje je ogenj hitro obvladalo, ga pogasilo in preprečilo, da bi se razširil. Uporabnico, ki je bila ob izbruhu požara v sobi, v kateri je zagorela posteljnina, so reševalci nemudoma prepeljali v urgentno službo UKC Ljubljana; tam je pozneje umrla. Dva zaposlena, ki sta pomagala pri reševanju, so zaradi posledic vdihavanja dima prav tako odpeljali po nujno zdravniško pomoč, pozneje pa sta lahko odšla domov.

Po neuradnih informacijah si je gospa v sobi prižgala cigareto. V hiši hospica pravijo, da dogodka podrobneje ne morejo komentirati, saj bi s tem kršili eno svojih temeljnih načel in tajnost osebnih podatkov uporabnikov hiše. Policisti so po ogledu kraja dogodka ugotovili, da ni znakov kaznivega dejanja.

Ker je bil požar manjših razsežnosti, nobenega stanovalca niso evakuirali, vsi so lahko ostali v svojih sobah. Po oceni je uničene opreme za približno 8000 evrov. »Reševalcem smo iz srca hvaležni, da so poškodovane hitro odpeljali v nadaljnjo urgentno oskrbo, gasilcem GB Ljubljana in PGD Ljubljana – mesto pa za vso pomoč pri prezračevanju prostorov,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Delo v hiši, kot rečeno, teče nemoteno. Še vedno pa urejajo popravila po ponovnem zamakanju sredi januarja. Takrat je direktor stanovanjskega sklada Sašo Rink zatrdil, da je bila napaka, ki se je pojavila januarja, načeloma odpravljena maja 2011, vendar je sklad kot lastnik zahteval, da se še enkrat opravi test vodotesnosti strehe.

Kot je dejal, gre za majhno, skrito napako, luknjico v hidroizolaciji, ki pa v tem primeru pomeni velik problem. Za odpravo napake je odgovorno podjetje Lesnina inženiring, za stanovanjski sklad pa je gradnjo nadziral Kiming inženiring.