Humanitarno društvo Tok-Tok nudi asistenco s spremstvom za otroke s težavami

Pomoč je še posebno dobrodošla med čakanjem na odločbo o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Objavljeno
28. november 2014 17.29
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Namen društva s sedežem v Jakopičevi ulici, ki deluje od marca 2012, je pomagati staršem in otrokom z različnimi čustvenimi in vedenjskimi težavami, predvsem pa tistim, ki še nimajo odločbe o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Idejo o ustanovitvi prostovoljnega in neprofitnega društva, ki zapolnjuje nišo s tem, da pomaga in svetuje staršem in otrokom z najrazličnejšimi težavami, ki še niso del službe javne mreže, saj je pridobivanje odločb o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami lahko zelo dolgotrajno, so tri soustanoviteljice dobile iz osebnih izkušenj. Dve sta mami otrok s posebnimi potrebami, tretja pa ima lastno izkušnjo z gluhoslepoto; ker ustrezne sistemske pomoči v času osnovnega, srednjega in univerzitetnega izobraževanja ni dobila, so ji pri tem prostovoljno pomagali sošolci, učitelji in profesorji.

Pomoč v šoli, na izletih in v prostem času

Predsednica društva Mojca Vodlan in strokovna sodelavka Metka Knez, ki ima izkušnje z gluhoslepoto, obe pa sta univerzitetni diplomirani socialni delavki, pravita, da so med otroki, ki jim pomagajo, tudi takšni s sumom na lažjo obliko avtizma, z aspergerjevim sindromom, prav tako s kroničnimi boleznimi, kot sta epilepsija in sladkorna bolezen. Pomagajo tudi vsem drugim, ki imajo težave v šoli in se težje znajdejo v skupinski dinamiki. Velikokrat se namreč pojavijo težave, ko gre razred na izlet, in takšni otroci niso posebno zaželeni ali pa mu učitelj težko nameni dodatno pozornost, v takšnih primerih zelo pomaga spremstvo prostovoljca.

Še posebno v času, ko čakajo na odločbo o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, so zelo omejeni v vrstah pomoči in takrat je takšna pomoč zelo dobrodošla, kot učna pomoč in tudi pri drugih dejavnostih po pouku. Ponujajo asistenco s spremstvom otrokom s posebnimi potrebami, jim pomagajo razvijati socialno mrežo, po potrebi poskrbijo tudi za zagovorništvo in mediacijo itn. Društvo skupaj z vrtci in šolami naredi individualni načrt za delo s posameznim otrokom.

V društvu trenutno pomaga 24 prostovoljcev, s katerimi sklenejo dogovor o opravljanju prostovoljnega dela. Ti so zelo angažirani in motivirani, radi sodelujejo in so pripravljeni pomagati tudi večkrat na teden, kot so se sprva dogovorili. Med prostovoljci je veliko mladih brezposelnih, študentk fakultete za socialno delo ter pedagoške in filozofske fakultete. Finančne nagrade sicer ne dobijo, si pa pridobivajo delovne izkušnje in širijo svojo socialno mrežo.

Potrebe čedalje večje

Ustanoviteljici ugotavljata, da je potreb po takšni pomoči zelo veliko. Prvo leto so pomagali šestim otrokom, lani 19, letos že 22 iz Ljubljane in okolice. Svoje delovanje bi radi razširili na vso državo. Nanje se obrača čedalje več staršev, vendar so omejeni, saj ne morejo zagotoviti dovolj prostovoljcev. Storitve so za uporabnike popolnoma brezplačne. Starši se lahko po pomoč obrnejo po telefonu (040-228-261) ali elektronski pošti (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Društvo ima status humanitarne organizacije in je vpisano v poslovni register Ajpesa. Financira se izključno z donacijami, trudijo se tudi pridobiti sredstva Fiha, prav tako se prijavljajo na razpise MOL in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve; do zdaj jim še ni uspelo, ker so na tem področju nekakšna novost in se morajo še umestiti.

Dolgoročni cilj društva je zaposliti enega osebnega asistenta, ki bi bil vedno na voljo za pomoč. V prihodnje pa bi radi poskrbeli tudi za sofinanciranje različnih treningov in tečajev, s področij športa, umetnosti, učenja tujih jezikov in podobnih, za otroke iz socialno ogroženih družin.