Ikea postavila obljubljeno protihrupno ograjo

Dvestometrska ograja ob Cilenškovi (pre)nizka. Demontaži sončne elektrarne sledi rušenje objektov.

Objavljeno
22. januar 2018 17.29
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Podjetje Ikea, ki je stanovalcem Cilenškove ulice konec decembra obljubilo, da jim bo vzdolž hiš postavilo štiri metre visoko ograjo, da bi jih zaščitilo pred hrupom ob rušenju starih skladišč in kasnejši gradnji pohištvenega centra na robu BTC, za zdaj drži besedo.

Rabljena Darsova protiuhrupna ograja, ki stoji okoli šest metrov stran od niza hiš v Cilenškovi ulici že dobra dva tedna, bo, sodeč po fotografijah, pomenila le delno zaščito pred nadležnim hrupom in prašenjem ob rušenju starih stavb. Večina stanovanjskih hiš je namreč eno- ali dvonadstropnih, tako da bodo tisti, živeči v prvem in višjih nadstropjih, vseeno deležni večine hrupa, ki ga bodo povzročali težki gradbeni stroji na Ikejini strani protihrupne ograje.

Držali so se le minimuma

Čeprav so jih posamezni stanovalci prosili, naj postavijo vsaj šest metrov visoko, pa so jih v Ikei zavrnili, češ da je štiri metre visoka in 200 metrov dolga zaščitna protihrupna ograja, potrjena v laboratoriju za toplotno zaščito in akustiko zavoda za gradbeništvo, postavljena v skladu s projektno dokumentacijo, pravnomočnim gradbenim dovoljenjem za rušenje objektov in okoljevarstvenim soglasjem. Četudi so zapisali, da so za Ikeo odgovoren odnos do skupnosti in dobri medsosedski odnosi izredno pomembni, pa jim v tem pogledu niso ustregli, saj se Darsove ograje ne da povišati, kakšna druga pa bi jih najbrž stala mnogo več. Zato bodo vztrajali pri minimalni zaščiti.

Odstranjevanje panelov

Ker smo na terenu opazili, da na dveh objektih že odstranjujejo strešne panele, nas je zanimalo, kdo je izvajalec, kdaj bo delo končano, predvsem pa, ali bodo panele odpeljali na odpad ali morda uporabili zase skupaj s postrojenjem za sončno elektrarno.

Pojasnili so, da so za izvajalca odstranitve sončne elektrarne z obstoječih objektov na razpisu izbrali ljubljansko podjetje Fibernet in da bodo dela ob ugodnih vremenskih razmerah predvidoma končali na začetku februarja. Vse komponente sončne elektrarne bodo shranili, do takrat, ko jih bodo znova namestili na svojo pohištveno trgovino. Ker se je Ikea zavezala k varovanju okolja, bo kot na vseh svojih trgovinah tudi v Ljubljani postavila sončno elektrarno. V skladu z globalno zavezo o energetski neodvisnosti do leta 2020 si namreč prizadeva za uporabo sončne energije, kadarkoli je to mogoče.

Da gre pri demontaži in kasnejši namestitvi stare sončne elektrarne na nov objekt za velik projekt, dokazuje to, da morajo sneti več kot 2350 kosov sončnih fotonapetostnih modulov, 50 kosov razsmernikov, razdelilne omare, podkonstrukcijo ... Sicer pa so po pregledu in mnenju strokovnjakov ugotovili, da bo sončna elektrarna delovala še vsaj nadaljnjih dvajset let in da bodo z njo zmanjšali svoj ogljični odtis za približno 400 ton na leto.

Nulte meritve

Ikea je začela izpolnjevati tudi svojo drugo zavezo stanovalcem – da si bo pred rušitvenimi deli v vplivnem območju (zlasti ob Cilenškovi) ogledala stanovanja in posnela nulto stanje ter ga zatem primerjala med rušitvenimi in gradbenimi deli. Zaradi tresenja tal bi namreč lahko na njih nastale razpoke. V družbi so sicer prepričani, da glede na strokovno pripravljene projekte ter strokovno zasnovana in izvedena dela poškodb ne bo, a se zavedajo, da je monitoring 55 samostojnih stanovanjskih objektov s 66 lastniki v vplivnem območju gradnje tako v njenem kot v interesu stanovalcev. Na prvo povabilo za sodelovanje pri monitoringu so se doslej odzvali lastniki približno polovice objektov. Na nekaterih je bil monitoring začetnega stanja že izveden, pri drugih pa je dogovorjen datum monitoringa v teh dneh. Lastnike, ki se še niso odzvali, so k monitoringu pozvali znova.

Rušitev

Glede na počasen potek monitoringa bi po mnenju Ikee prva rušitvena dela izvedli na začetku februarja. Najprej bosta na vrsti nekdanja hladilnica in regalno skladišče, kasneje pa tudi objekt nekdanjega Živexa. Za rušenje zadnjega sicer že imajo dokončno gradbeno dovoljenje, še vedno pa ni pravnomočno (enako so zanj dejali konec decembra). Dela bodo zato začeli šele po potrjeni pravnomočnosti dovoljenja.

Priprave na gradnjo

Ker mora Ikea za svoj projekt pridobiti še šest ločenih gradbenih dovoljenj, nas je zanimalo, v kateri fazi so drugi postopki. Zagotovili so, da so »praktično že pripravljeni na začetek gradnje trgovine«, pripravljeno pa da imajo tudi projektno dokumentacijo za pridobitev vseh gradbenih dovoljenj za gradnjo. A bodo zanje zaprosili šele, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, torej urejena cestna in komunalna infrastruktura, kot izhaja iz memoranduma z MOL iz leta 2014. Ne glede na zaplete, ki se navezujejo na aktualne postopke razlastninjenja podjetja Protect, so prepričani, da bo občina v najkrajšem času in v celoti izpolnila memorandumske zaveze. Zavedajo se sicer, da lahko postopek razlastninjenja in morebitne pritožbe vplivajo na dolžino postopkov in posledično na začetek gradnje trgovine. Kljub temu je še vedno njihov cilj, da »gradnjo pričnejo čim prej ter nato trgovino odprejo v letu dni od začetka gradnje«. Kdaj točno bodo lahko tudi v Ljubljani odprli svoja vrata, pa si v Ikei niso upali napovedati.