Išče se direktor Mladinskega

Na zazpis za vodstvo javnega zavoda so se prijavili štirje.

Objavljeno
28. november 2014 13.29
rsi*MNENJA/SOBOTNA
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura
Pred dnevi se je končal razpis za prosto delovno mesto direktorja Slovenskega mladinskega gledališča, ki je po odhodu dolgoletne direktorice Uršule Cetinski v Cankarjev dom ostalo v »brezvladju«. Občina kot ustanoviteljica javnega zavoda je prejela štiri vloge, tudi pred kratkim imenovanega v. d. direktorja Tiborja Miheliča Syeda. Druga imena so za zdaj skrivnost.

Občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja se bo z vlogami seznanila na prvi seji, predvidoma na začetku decembra. Potem pa se bodo odločili o »nadaljnjih aktivnostih«, so sporočili.

Naj spomnimo, da je Uršula Cetinski 15. oktobra prevzela vodenje Cankarjevega doma, prošnjo za odpoved oziroma razrešitev s funkcije direktorice Slovenskega mladinskega gledališča pa je podala po zadnji seji mestnega sveta v prejšnjem mandatu. Zaradi spleta okoliščin je namreč razpis za novega direktorja SMG sovpadel s konstituiranjem novega mestnega sveta po lokalnih volitvah. Kot smo v Delu že poročali, mestni svet nato ni pravočasno imenoval vršilca dolžnosti, zato je bila Cetinskijeva že po tem, ko je zasedla mesto generalne direktorice Cankarjevega doma, hkrati tudi zakonita zastopnica SMG, ob tem pa je za opravljanje tekočih poslov pooblastila svojega namestnika Tiborja Miheliča Syeda.

Očitek, da je občina v Mladinskem gledališču v tem času dopustila brezvladje, na MOL ostro zavračajo. Vse naj bi potekalo zakonito. »Trditev, da je ustanoviteljica dopustila brezvladje v zavodu, ne drži, saj je novi mestni svet Uršulo Cetinski razrešil na prvi seji 10. novembra in takoj imenoval v. d. direktorja Miheliča Syeda. Do prve seje mestnega sveta je imenovana vodila javni zavod v skladu z veljavno področno zakonodajo in zakonom o delovnih razmerjih. Komisija pa se je za prijavni rok odločila v skladu z veljavno področno zakonodajo,« odgovarja Aleš Čerin, predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Ob vsakokratnem razpisu prostih mest za vodilne funkcije v kulturnih javnih zavodih se pojavi vprašanje, zakaj tako kratek rok. Kandidati imajo za oddajo vloge namreč na voljo samo deset dni. Res je, da razpisi po izteku petletnega mandata niso nobeno presenečenje in imajo resni kandidati dovolj časa, da se pripravijo. V opisanem primeru je bila prva uradna informacija o odhodu Uršule Cetinski znana že julija letos. Ravno zato (pa tudi zaradi zamenjave vlade in kadrovskih »sprostitev« na ministrstvih) bi morda pričakovali več interesentov za vodenje enega od državnih gledališč. A štiri je vsekakor več kot dve, kolikor je ponavadi vlog, kadar za drugi mandat kandidira še aktualni direktor.

Na odgovor na vprašanje, ali bo Tibor Mihelič Syed vedejevstvo zamenjal za uradno mesto direktorja, bomo morali počakati vsaj do naslednje seje mestnega sveta, 8. decembra. Predvidoma pa še precej dlje.