Išče se stanovanje

Diskriminacija je prepovedana, toda ...

Objavljeno
03. november 2017 16.22
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Ismail Hamad, Aylin Demirci in Mikolaj Janowski so v Nemčiji iskali najemno stanovanje. Medtem ko so nemške iskalce ponudniki takoj povabili na ogled, so Hamada, Demircija in Janowskega pogosto zavrnili ali pa sploh niso dobili odgovora. Njihove možnosti, da bi jih v Münchnu povabili na ogled stanovanja, so bile za polovico manjše kot pri tistih z nemškim imenom.

To je pokazala junijska raziskava novinarjev tednika Spiegel in bavarske javne televizije Bayerische Rundfunk, ki so s pomočjo robotov poslali približno 20 tisoč prošenj na spletne ponudbe za najem stanovanj in prejeli osem tisoč odgovorov. Hamad, Demirci in Janowski so bili del skupine izmišljenih testnih oseb. Analiza odgovorov je razkrila diskriminacijo, ki pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.

Da imajo ljudje iz drugih držav, čeprav jim je Slovenija odobrila mednarodno zaščito, težave pri iskanju najemnih stanovanj tudi v Ljubljani, opozarjajo v migrantski skupnosti v Tovarni Rog. Poleg tega osebe z mednarodno zaščito ne morejo kandidirati na občinskih razpisih za neprofitna stanovanja, saj je pogoj za najem slovensko državljanstvo.

Novinar javnega radia Gorazd Rečnik je v objavljenem prispevku oktobra letos govoril z dvema družinama, ki sta k nam prišli v okviru programa relokacije iz Grčije. Obe sta imeli precej težav pri iskanju stanovanja, v eni so povedali, da jih je, potem ko so izvedeli, da so begunci, zavrnilo kar 35 lastnikov. Na nepremičninski agenciji so dobili odgovor, da stanovanj ne oddajajo beguncem. S tem se zdaj spoprijema tudi 52-letni sirski založnik in književnik Mohamed Abdul Monaem, ki je ravno končal prvi roman trilogije, pred tem pa po pobegu iz opustošenega Alepa v Sloveniji spisal dve pesniški zbirki. Toda dokler ne najde primernega najemnega stanovanja, združitev z ženo in štirimi otroki ne bo mogoča. Kdor je pripravljen dati stanovanje v Ljubljani v dolgoročni najem, se lahko javi na telefonsko številko 041/512-534.