Iščejo partnerje za volkulji, snežno sovo in črno štorkljo

Iz Češke prihajajo severni jeleni, iz Avstrije in Švice pa losi. Gradijo novo kanalizacijo in plinovod.

Objavljeno
07. april 2017 20.53
lvi*zivalski vrt
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V ljubljanskem živalskem vrtu je s pomladjo na svet pokukalo več mladičkov, šimpanzinja Leona pa je praznovala prvi rojstni dan. Še ta mesec pričakujejo dve volkulji iz Danske. Načrtujejo tudi nove ograde in prenovo, za katero bodo namenili 350.000 evrov.

V območju naravnega gozda v zgornjem delu živalskega vrta, ki je bil poškodovan v požledu, gradijo dve novi ogradi s površino po 2400 kvadratnih metrov, v katerih bodo naselili severne jelene s Češke in lose iz Avstrije ter Švice. Družini surikat, ki se je iz treh članov povečala na sedem, na poti pa je že tudi novo leglo mladičev, bodo zgradili dva nova termitnjaka za plezanje, razgledovanje in skrivanje.

Kenguruji in emuji od blizu

Skozi ogrado rdečevratih kengurujev in emujev bodo speljali pot za obiskovalce, tako da si bo mogoče avstralske vrečarje in ene največjih ptičev na svetu ogledali od blizu. Od vedenja obiskovalcev pa bo odvisno, koliko se jim bodo približali, saj imajo radi mir, je povedala mag. Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja v Živalskem vrtu Ljubljana. Prejšnja ogledna pot kengurujev pa bo del novega servisnega območja,tako da bodo ločili poti oskrbovalcev od obiskovalcev. Poleg novega gnojišča pa bodo kmalu začeli uporabljati tudi novo skladišče.

Sicer pa imajo v živalskem vrtu polne roke dela tudi z iskanjem samcev za dve volkulji, ki bosta prišli iz Danske, partnerja pa iščejo tudi snežni sovi in črni štorklji. Veseli so novih mladičev, ki so ob začetku pomladi obogatili živalski vrt. Dvogrba kamela Salima je skotila malo Gobi, ki se je pridružila samcu Karlu in dvoletnemu »najstniku« Hasanu. Zadnji dan v marcu se je v gnezdu iz slame skotilo pet mladičev divje svinje, iz zemeljskega brloga mare pa so sredi marca pokukali štirje mladiči. Mlada pritlikava zebujka je prav tako konec marca skotila svojega prvorojenca. Pri vhodu v živalski vrt pa se v Ark-središču ali na slovenski kmetiji po ogradi podijo mladiči drežniških koz, bovške in jezersko solčavske ovce ter istrske pramenke.

Novosti za obiskovalce

Za obiskovalce so pripravili nov program z naslovom VIP Z-O-O, kar pomeni vpogled v zakulisje, obdarovanje in obogatitev bivanja določene živali, ki so ga prvič izvedli s četrtkovim praznovanjem prvega rojstnega dne male šimpanzinje Leone. S prijavo in prispevkom si bodo lahko obiskovalci zagotovili VIP vabilo na praznovanja rojstnih dni živali, ki jih bodo organizirali približno dvakrat na mesec. Tako bodo lahko živali spoznali od blizu ter se naučili, kaj je pomembno za njihovo dobrobit. Od prvega aprila pa letna vstopnica, ki za predšolske in šoloobvezne otroke stane 27,5 evra, za dijake, študente in seniorje 35 evrov in za odrasle 40 evrov, velja tudi za vse dodatno plačljive programe, kot so praznovanje rojstnega dne, počitnice za otroke, taborjenje in tematska vodenja.

Pri parkiranju pred živalskim vrtom je trenutno nekoliko motenj, ker so začeli napeljevati mestno kanalizacijo do živalskega vrta, sledila pa bo tudi napeljava mestnega plinovoda. Kanalizacijska dela bodo predvidoma končana v dveh mesecih.