Izvajalec izbran, zdaj čakajo na evropske milijone

Kanalizacija v Ljubljani, Medvodah in Vodicah: Za 28 milijonov vreden posel izbrali Javno razsvetljavo.

Objavljeno
12. december 2013 10.36
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Dobrih 45 kilometrov kanalizacije v občinah Ljubljana, Medvode in Vodice bo do konca leta 2015 zgradila Javna razsvetljava in s tem zaslužila 28,14 milijona evrov. A le pod pogojem, da bo država za projekt pravočasno izdala odločbo o sofinanciranju s sredstvi kohezijskega sklada.

Na pogajanjih za projekt nadgradnje sistema odvodnjavanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala C0 v Ljubljani nobeden od kandidatov, ki sta se prijavila na javni razpis, ni bistveno znižal ponudbene cene. Javna razsvetljava, ki je ponudbo oddala skupaj s podjetji CPK, Teleg-M in NG nizke gradnje, je prvotno vrednost znižala za odstotek, tako da je bila njena končna cena 28.138.862 evrov (brez DDV). Konkurenčni ponudnik Hidrotehnik (v partnerstvu z GVO) je na prvotno ponudbeno ceno dal štiriodstotni popust, s čimer jo je spustil na 28,24 milijona evrov. Kot ugodnejšega ponudnika je komisija torej izbrala Javno razsvetljavo in odločitev o izbiri včeraj tudi že vročila obema kandidatoma, tako da že teče osemdnevni rok za pritožbe.

Na pogajanjih so bili včeraj navzoči tudi vsi trije župani občin, ki s ponujenimi popusti niso bili preveč zadovoljni. Naj spomnimo, to je bil že drugi razpis za izvajalca del (zaradi nepopolnih ponudb in odločitve državnih revizorjev so morali prvega zaključiti brez izbora), na prvem pa so bile ponudbe nižje (med 24 in 26 milijoni evrov). Kot je povedal ljubljanski župan Zoran Janković, bodo pogodbo z izbranim izvajalcem podpisali, ko bo odločitev pravnomočna – ko oziroma če dobijo odločbo države o sofinanciranju projekta s sredstvi EU.

Prerazporeditev evropskega denarja po novem letu

Na to pa bodo morali čakati vsaj še nekaj tednov. Kot je znano, je država razdelila že vsa sredstva iz operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture (OP ROPI) za obdobje 2007–2013. Čeprav že nekaj mesecev napovedujejo, da bodo v dogovoru z župani del sredstev s projektov, ki so odločbo o sofinanciranju dobili, a se izvajajo prepočasi in zato evropskega denarja do konca leta 2015 ne bodo mogli v celoti počrpati, prerazporedili na nove, že pripravljene projekte, se to še ni zgodilo. Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bedi nad porabo evropskih sredstev, bodo to lahko storili šele na podlagi zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015, ki začne veljati januarja.

V tem zakonu so namreč določili, da lahko vlada odločbo o dodelitvi sredstev kohezijske politike razveljavi, če upravičenec zamuja z izvedbo aktivnosti oziroma če »v enem mesecu po začetku uporabe tega zakona za projekt, ki se sofinancira s sredstvi evropske kohezijske politike, še ni pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in še ni pravnomočno končan postopek javnega naročanja«. »Na podlagi uveljavitve tega člena bo lahko organ upravljanja v začetku prihodnjega leta odvzel odločbo projektu, ki se ne izvaja s predvideno dinamiko, in ta sredstva prerazporedil na že pripravljene projekte, kar doslej ni bilo mogoče,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Gradnja kanalizacije v Ljubljani, Medvodah in Vodicah pa ni edini projekt, ki čaka na prerazporeditev sredstev. Na seznamu, ki so nam ga poslali z ministrstva, je trenutno enajst projektov v skupni vrednosti 236 milijonov evrov, ki računajo na skupno 200,5 milijona evrov kohezijskih sredstev. Ni pa to še končni seznam, pravijo na ministrstvu: »Glede na to, da je bil občinam na sestanku oktobra 2013 določen končni rok za izvedbo vseh postopkov javnih naročil in pravnomočno izbiro izvajalcev del ter pridobitev pravnomočnih dovoljenj za gradnjo 31. decembra 2013, bo končni seznam kritičnih projektov in nadomestnih projektov OP ROPI znan po izteku tega roka.«

»Če odločbe ne bo, projekta ne bo. To pomeni, da občini Vodice in Medvode ne bosta priklopljeni na čistilno napravo in bosta to sami reševali,« je včeraj pojasnil Janković in dodal, da je po njegovem mnenju zadnji čas za prejem odločbe o dodelitvi sredstev januarja.