Izvoljena velika večina predsednikov četrtnih skupnosti

LZJ pobrala večino predsedniških mest, za zdaj dve SMC, eno lista civilnih iniciativ iz ČS Polje, v Sostrem in Centru pa imajo mrtvi tek.

Objavljeno
03. december 2014 18.06
Podelitev nagrad filmskega festivala Life 22.novembra 2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Lista Zorana Jankovića bo tudi v tem mandatu imela največ predsednikov svetov četrtnih skupnosti. Koliko, je še težko napovedati, saj v Centru in Sostrem neodločen boj še ni končan. V primerjavi s preteklim mandatom jih bo najbrž imela nekaj manj, saj so ponekod oblikovali dovolj močno opozicijo, da je premagala kandidata LZJ.

Razplet v Polju

Morda najbolj napet dvoboj se je odvijal v četrtni skupnosti Moste. Kot smo že poročali, sta se za predsedniško mesto udarila Minka Jerebič (Lista civilnih družb Kašelj, Podgrad, Zalog) in Anton Podobnik (LZJ). Kljub petim glasovanjem se pretekli mesec niso mogli odločiti za nobenega, saj je bil vsakič rezultat sedem proti sedem. Šele na torkovem nadaljevanju prekinjene seje je z enim glasom več zmagala Jerebičeva. Odločilen je bil glas svetnika Marjana Cerarja (SMC), ki ga na prejšnji konstitutivni seji ni bilo, saj je bil v tujini. Jerebičevo so podprli obe listi civilnih pobud iz te četrtne skupnosti ter stranke SMC, SDS in NSi.

Poraz v Črnučah

Podobno je bilo v črnuški četrtni skupnosti. Tam sta se za predsednika potegovala Smiljan Mekicar (SMC) in Miha Premelč (LZJ). Prvi je dobil osem glasov, drugi enega manj. Mekicarja je sicer podprlo kar pet strank, SMC, SDS, SD, NSi in Desus.

V četrtni skupnosti Rožnik pa je v tesnem dvoboju zmagal Jankovićev kandidat. Za predsednika so izvolili Aleša Jenka, ki je premagal kandidata stranke SMC Mateja Weisenbacha z rezultatom osem proti šest.

V četrtni skupnosti Center, ki jo je do zdaj vodila Meta Verbič (LZJ), bodo o predsedniku odločali šele na ponovljenem glasovanju. Tako Mateja Špan (LZJ) kot Vojko Kilar (SMC) sta namreč dobila po sedem glasov.

Še bolj zanimiv bo boj za predsedniški položaj v četrtni skupnosti Sostro. Tam sta se pomerila dosedanji predsednik Janez Moškrič (SDS) in Michal Hurajčik (LZJ). Izid glasovanja je bil neodločen, pet proti pet, ena od svetnic pa se ni mogla ali hotela odločiti za nobenega od njiju.

Volili stare predsednike

V vseh drugih četrtnih skupnostih so bili izvoljeni edini kandidati, največkrat kar dosedanji predsedniki. V Dravljah bo prejšnji mandat kot predsednik nadaljeval Marko Zibelnik, v četrtni skupnosti Golovec Aleš Dakić, v Mostah Stanislava Ferenčak Marin, na Rudniku Katarina Juvanc Šinkovec, v Šentvidu Damijan Volavšek, na Viču Danilo Šarič, v Trnovem Žiga Oven, v četrtni skupnosti Posavje Amir Crnojević in v Jaršah Bojan Hajdinjak. Vsi navedeni so z Jankovićeve liste.

Kot novi predsedniki pa bodo nastopili Darja Zajc (LZJ) v četrtni skupnosti Šiška, Primož Burgar (LZJ) v četrtni skupnosti Šmarna gora in Tadeja Vengar (SMC) za Bežigradom.