Janković bo tožil Demokracijo zaradi Slovenske ceste

Mestna občina Ljubljana je zaradi članka v Demokraciji vložila odškodninsko tožbo zoper podjetje Nova obzorja.

Objavljeno
27. januar 2014 13.35
tlo janković
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Mestna občina Ljubljana (MOL), v njenem imenu župan Zoran Janković, je vložila odškodninsko tožbo zoper podjetje Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. Župana so zmotili nekateri zapisi, povezani z razmerami, ki so v Ljubljani nastale po zaprtju Slovenske ceste. Novinarji Demokracije tožbo razumejo kot nezaslišan pritisk na njihovo delo.

V tedniku Demokracija so 17. oktobra lani v članku z naslovom Zaprtje dela ceste povzroča gnečo med drugim objavili naslednji zapis, povezan z Jankovićem in podžupanom Janezom Koželjem: »Seveda se Koželj in njegov gazda Janković ne bosta vozila z avtobusom ali s kolesom, pač pa z avtom. Spadata namreč med privilegirance, ki bodo lahko z avtom vozili po pasovih, ki bosta dovoljena za avtobuse, taksiste, službena vozila, goste hotela Slon, župana in njegove pingvine v mestnem svetu ter druge maziljence, med katere spada tudi Koželj«.

25.000 evrov odškodnine

Mestna občina Ljubljana je zaradi omenjenega članka vložila odškodninsko tožbo zoper podjetje Nova obzorja, ki omenjeno revijo izdaja. V tožbi zahteva 25.000 evrov odškodnine. Z mestne občine podrobnejših pojasnil o tožbi za zdaj niso posredovali. So pa v svetniškem klubu Liste Zorana Jankovića (LZJ) opozorili, da z bližanjem evropskih in lokalnih volitev raven opažajo vse nižjo raven razprave v Mestnem svetu MOL.

Vodja svetniškega kluba LZJ Aleš Čerin je za STA zapisal, »da so priča vse več osebnim žalitvam, ki gredo neredko tudi čez mejo vsakega, ne le dobrega okusa«, pri čemer izpostavlja svetniški klub SDS. Tednik Demokracija pa po Čerinovem mnenju očitno sledi odločitvi svetniškega kluba SDS, da prednost pred vsebino nameni strankarskim bojem. Ker v svetniški skupini ne dopuščajo, da bi šle te žalitve »predaleč in čez rob«, županovo odločitev podpirajo.

»Janković se hoče izogniti neprijetnim ugotovitvam«

Novinarji Demokracije na drugi strani županovemu »poskusu discipliniranja nasprotujejo in to razumejo kot nezaslišan pritisk na njihovo delo«. V zapisu, objavljenem na spletni strani tednika, izpostavljajo, da je leto 2014 volilno leto na lokalni ravni in da je že danes na dlani, da bo Janković znova kandidiral za ljubljanskega župana. »Glede na vse dosedanje delo in pripombe na vodenje MOL pa je tudi na dlani, da se župan želi v tem letu izogniti obveščanju javnosti o ugotovitvah, ki bi bile zanj neprijetne,« pojasnjujejo.

Nad tožbo so začudeni tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Kot poudarjajo, je tožba nenavadna zato, ker občina v zadevi nima izkazanega pravnega interesa, saj članek govori o županu in podžupanu. »Zato ocenjujemo, da gre pri tožbi predvsem za poskus utišanja in finančnega izčrpavanja časopisa, ki županu ni naklonjen, pod krinko in na račun MOL,« so zapisali v ZNP.

Mestni odbor SDS Ljubljana pa protestira »proti zlorabi imena in pravne subjektivitete ter javnega denarja, ki si ga je z vložitvijo tožbe« privoščil ljubljanski župan. »Na račun davkoplačevalcev je vložil tožbo, ki naj bi oprala njegovo lastno ime in ime fizične osebe Janeza Koželja,« so zapisali. Jankovića so zato pozvali, naj pojasni, zakaj vlaga tožbo v imenu MOL.