Janković kljub pravnomočni sodbi ne bo vrnil kupnine

Zadeva Tritonis: Pravnomočni sodbi o ničnosti pogodbe bo ignoriral, dokler MOL ne bo izrabila vseh pravnih sredstev.

Objavljeno
02. september 2014 19.37
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Čeprav je višje sodišče že drugič odločilo, da je pogodba, s katero je Mestna občina Ljubljana podjetju Tritonis za 1,1 milijona evrov prodala zemljišče ob Vojkovi cesti, nična, župan Zoran Janković pravi, da kupnine in obresti ne namerava vrniti.

»Dokler ne bo dokončno odločeno v vseh treh pravdah, ki so jih vložili PNZ, ministrstvo za obrambo in Tritonis, ne bomo nič plačali,« se je ljubljanski župan odzval na informacijo, da je višje sodišče v tožbi ministrstva proti občini zavrnilo pritožbo občine, s čimer je odločitev o ničnosti pogodbe med MOL in Tritonisom postala pravnomočna. Enako je v tožbi podjetja PNZ proti občini višje sodišče odločilo že v začetku leta. Čeprav so s sodbo seznanjeni tako v Tritonisu kot drugi toženi stranki kot v državnem pravobranilstvu kot tožeči stranki, Janković trdi, da je na občini še niso prejeli.

Napovedal pa je, da bodo tudi v tem postopku kot izredno pravno sredstvo uporabili zahtevo za revizijo na vrhovnem sodišču. Postopek na vrhovnem sodišču že teče v zvezi s prvo odločitvijo, kjer MOL toži PNZ. Kot ga je bilo mogoče razumeti, bo občina kupnino Tritonisu vrnila šele, ko bo odločeno v tretjem sodnem postopku, v katerem Tritonis toži občino tudi za odškodnino in s čimer bi stroški po ocenah direktorja Damjana Bremca lahko presegli štiri milijone evrov. Po njegovem se je do danes nabralo za več kot pol milijona evrov zamudnih obresti. Župan je te številke zavrnil, ni pa postregel z drugimi. Tudi očitke o oškodovanju MOL – zamudne obresti se vsak dan večajo – je zavrnil.

Županova interpretacija

Zanimiva je njegova razlaga, da ničnost pogodbe »pomeni, da je zemljišče v lasti MOL«, saj da tako določa zemljiška knjiga, poslovni objekti pa po njegovem ne morejo imeti funkcionalnih zemljišč. Ko smo mu prebrali zapis iz sodbe višjega sodišča, da »je predmet prodaje nedopusten, saj gre za skupno funkcionalno zemljišče, ki ni v samostojnem pravnem prometu«, in da to pripada petim objektom na Vojkovi cesti, pa je odvrnil: »Vi berete, kaj piše v sodbi, ampak ne govorimo o dokončni sodbi. Dokler ne bo dokončne sodbe, se o tem ne bom pregovarjal.« In kdaj bosta obe pravnomočni sodbi zanj dokončni? Bo šla občina morda še na ustavno ali celo evropsko sodišče? »Ko bodo vse pravne možnosti izčrpane,« odgovarja Janković.

Stožice dve leti po preiskavah


Tudi z novimi ovadbami NPU zaradi Stožic ljubljanski župan ni bil seznanjen, je pa spomnil, da sta od prvih hišnih preiskav minili že skoraj dve leti. Zavrnil je navedbe, da je občina dvakrat plačala izkop jame v Stožicah: dela so plačali Grepu in hkrati terjatev prijavili v stečajnem postopku SCT, a jo je stečajni upravitelj zavrnil. Glede druge domnevne napake v razpisu, previsoko navedenih stroškov, pa je dejal, da to težje komentira, ker je to delal zunanji izvajalec, ki pa da je ministrstvo v tem primeru opozoril na pomanjkljivosti na obrazcu.