Janković za plačna nesorazmerja pričakuje denar ministrstva

Na ljubljanski občini se ne strinjajo z navodili ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Objavljeno
11. marec 2014 16.32
Zoki tiskovka
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Ljubljanske osnovne in glasbene šole so prvi obrok poračuna odprave plačnih nesorazmerij pokrile s sredstvi različnih virov, tudi s prispevki ljubljanske občine, je povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah sedaj pričakujejo, da bo ministrstvo za izobraževanje sredstva vrnilo, v nasprotnem primeru napovedujejo skupinsko tožbo.

Na ljubljanski občini se namreč ne strinjajo z navodili ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki so določala, da javni zavodi sredstva za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij zagotovijo iz presežka prihodkov nad odhodki.

Občina bo zato ministrstvo pozvala, da osnovnim in glasbenim šolam ter vrtcu Vodmat, ki jih je ustanovila občina, zagotovi vsa potrebna sredstva za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah za zaposlene, za katere se sredstva za plače zagotavljajo iz državnega proračuna.

Postopki proti državi

Večina šol je po informacijah Mestne občine Ljubljana (MOL) od ministrstva namreč prejela le določen delež potrebnih sredstev za izplačilo plačnih nesorazmerij ali pa sploh nič, in ne vsa sredstva, kot bi jih bila morala po zakonodaji. Zaradi tega so že na začetku meseca napovedali, da bodo skupaj z drugimi mestnimi občinami sprožili ustrezne postopke zoper državo, če ta ne bo zagotovila popolnega izplačila potrebnih sredstev za plače.

Namero je na današnji novinarski konferenci ponovil še Janković in dejal, da bo skupinska tožba tema naslednje skupščine Združenja mestnih občin Slovenije. Povedal je, da so prvi obrok izplačila prejeli tudi zaposleni v ljubljanskih vrtcih, pojasnil pa je tudi potek izplačila v zavodih na področju kulture.

Glede Tritonisa želi Janković počakati na revizijo

Ti so po njegovih besedah že opozorili ministrstvo za kulturo in MOL, da morata prispevati svoj delež k sredstvom za izplačilo odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij, in sicer glede na delež, ki ga imata kot ustanovitelja. »MOL je svoj delež poravnala,« je povedal Janković in dodal, da enako pričakujejo tudi od ministrstva za kulturo.

Janković je ponovno komentiral tudi sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, po kateri je pogodba med MOL in podjetjem Tritonis o prodaji zemljišča ob Vojkovi cesti nična in nima pravnih učinkov. Konec februarja je napovedal zahtevo za revizijo postopka, danes pa je dejal, da bodo plačali sodne stroške, kupnine pa Tritonisu ne bodo vrnili.

Odločitev je pojasnil s tem, da bi v primeru vračila občina ponovno postala lastnica zemljišča, ki pa je sedaj po njegovih besedah obremenjeno s hipotekami. »Tako da počakajmo na odločitev revizije,« je povedal.

130.000 evrov letno za ambulanto

Na novinarski konferenci so predstavili tudi delovanje nočne zobozdravstvene ambulante, ki v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana deluje 12 let. Po besedah vodje mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo Tilke Klančar je bila pred leti iz košarice pravic izvzeta nujna nočna zobozdravstvena služba, zaradi česar se je MOL odločila, da jo organizira na svoje stroške.

Pojasnila je, da občina za delovanje ambulante letno nameni 130.000 evrov, del sredstev pa prispevajo tudi uporabniki. Občani MOL ob obisku plačajo 13 evrov, bolniki iz drugih občin 20 evrov, za otroke pa je obisk brezplačen. Klančarjeva je povedala še, da ambulanto letno obišče okoli 3500 ljudi, od katerih jih je približno 40 odstotkov iz drugih občin.