Jankovićev prestižni mercedes na dražbi prodali za 24 tisočakov

Skrivnostni kupec bo za sedem let star in rahlo poškodovan avto Damijana Jankovića odštel osmino cene novega.

Objavljeno
11. februar 2015 16.25
Dražba Jankovićevega Mercedesa na Cesti v Gorice 6. Ljubljana, Slovenija 11.februarja 2015.
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Izvršitelj Dragan Vuković je na drugi javni dražbi za okroglih 24 tisočakov vendarle prodal prestižni avto mercedes benz AMG CL 63, ki so ga zarubili zaradi dolgov podjetja Electa naložbe Damijana in Jureta Jankovića. Dolg do Hypo Leasinga pa se bo s tem zmanjšal le simbolično.

Kot smo zvedeli po javni dražbi, se je včeraj na njej pojavilo 11 dražiteljev. Te je privabila nizka izklicna cena. Ta je bila na prvi in neuspešni dražbi ocenjena na 36.000 evrov, tokrat pa so jo več kot prepolovili, saj so za sedem let star avto s prevoženimi 144.000 kilometri zahtevali le še 16.000 evrov.

Zagreti dražitelji

Četudi ima mercedes letne gume, ni registriran, na eni strani pa je celo poškodovan (podrsana zadnja vrata, poškodovan prednji odbijač) in bi po oceni izvršitelja njegovo popravilo stalo okoli 1200 evrov, so dražitelji precej zvišali začetno ceno. V več krogih se je ta dvignila do končanih 24.000 evrov.

Glede na to, da je bila cena novega mercedesa opisane serije še lani približno 200.000 evrov (letos jo je zamenjala dražja serija coupe-S), je podjetje s Primorske, katerega zastopnik pa ni hotel razkriti svoje identitete, najbrž naredilo dober posel.

Takih avtov v Sloveniji namreč ni veliko (menda le trije), kar pa ni čudno, saj gre po zmogljivosti motorja za enega najmočnejših mercedesov. Ima namreč kar 386 kilovatov oziroma 525 konjskih moči.

Skrivnostni kupec

Izvršitelj po dražbi ni bil preveč zgovoren, je pa zatrdil, da ve, da pravna oseba, ki je kupila avto, ni tako imenovana povezana oseba in naj z Electo Naložbe in Damijanom Jankovićem ne bi imela nobenih povezav. Razkril nam je le to, da se izvršba vleče že od leta 2010 (sklep o izvršbi je postal pravnomočen 16. septembra 2011) in da je Electin dolg do Hypo Leasinga v tem času že krepko narastel.

Kmalu nova dražba?

Na vprašanje, ali lahko v kratkem pričakujemo še kakšno javno dražbo premičnin ali nepremičnin, je dejal, da najbrž v aprilu. Takrat naj bi prodajali premičnine iz Electine pisarne na Mestnem trgu 8 (na tem naslovu ima sedež tudi Electa holding Jureta in Damijana Jankovića, ki je sicer lastnica Electe Naložb).

Po koncu dražbe nam je izvršiteljev pomočnik povedal še, da kupec avta ni hotel odpeljati takoj, temveč si je izposloval dva dneva, da nakaže denar in da ga prevzame. Najbrž se je s tem hotel izogniti tudi številnim radovednim novinarjem, ki so prišli na dražbo.

Kot so konec preteklega leta poročale Slovenske novice, je dražbo prestižnega mercedesa zahtevala Hypova slaba banka Heta, ki je doslej Electi v imenu upnikov v izvršbah prodala že zemljišča v Ankaranu (ta so po naših podatkih za 776.585 evrov prodali zastavnemu upniku Deželni banki Slovenije).

Mercedesova zgodovina

Sicer pa ima mercedes po pisanju Slovenskih novic zanimivo zgodovino. Leta 2011 so ga Damijanu Jankoviću zasegli, ker je vozil brez vozniškega dovoljenja.

Na policijski dražbi so ga prodali, ta pa se je nato leto pozneje spet vozil v njem, a na sovoznikovem sedežu. Kupila ga je lizinška hiša, od katere ga je odkupila tretja oseba, od nje pa družba v skupini Electa, Electa Naložbe. Pri nakupu vozila naj bi bil utajen davek na motorna vozila in dodano vrednost v vrednosti 50.000 evrov.

Electa je lani ostala tudi brez BMW cabria in audija Q7. Oba je kupil Simon Petrina, ki so ga Novice nato ujele v družbi Damijana Jankovića. Petrina je sicer zatrjeval, da je avta kupil za svoje dekle.