Jankovićeva Electa ob delež v pivovarni Kratochwill v BTC

Razdelila si ga bosta dosedanja večinska lastnika, ki sta ga na dražbi kupila za borih 91.500 evrov.

Objavljeno
21. januar 2016 15.47
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Družbi BTC, d. d. in Pivovarna in pivnica Kratochwill, d. o. o., bosta odslej edini lastnici podjetja BTC-Kratochwill, pivovarna in pivnica na Šmartinski 152 v trgovskem centru BTC. Na včerajšnji javni dražbi sta namreč skupaj odkupili 20-odstotni delež, ki ga je v njem imela družba Damijana Jankovića Electa naložbe.

Kot je razvidno iz odredbe o prodaji, je ljubljansko okrajno sodišče omenjeni poslovni delež, ki je bil ocenjen na 91.500 evrov, prodajalo zaradi dolgov, ki si jih je v preteklosti nakopala družba Electa naložbe. Oba upnika, gre za trgovsko podjetje Terra - R. B. in Heta Asset Resolution, pa po v svojih izvršilnih zadevah ločeno pričakujeta poplačilo 89 tisočakov oziroma 874 tisočakov dolga. Ker je bil na prvi javno dražbi Electin delež prodan le za izklicno ceno, pa je že zdaj jasno, da bi bil lahko v celoti poplačan le en upnik, za drugega pa bi ostala le dva tisočaka. Seveda ob predpostavki, da ima manjši upnik prednostno pravico poplačila dolga.


Nenavadna dražba

Čeprav so na prvo dražbo prišli kar štirje interesenti, ki so pravočasno vplačali 9150 evrov varščine, pa sta dva odstopila od nje še pred njenim začetkom. Izvedela sta namreč, da sta se na njej pojavila kar dva družbenika Pivovarne in pivnice Kratochwill, ki imata predkupno pravico. Gre za podjetji BTC, d. d., in podjetje Pivovarna in pivnica Kratochwill, ki imata v podjetju BTC-Pivovarna in pivnica Kratochwill vsaka po 40-odstotni delež.

Ker sta oba večinska družbenika na dražbi potrdila, da sta pripravljena skupaj kupiti Electin delež po izklicni ceni, sodnici ni ostalo drugega, kot da sprejme sklep, da se 20-odstotni delež domakne obema dražiteljema. Opozorila ju je še, da morata preostanek kupnine plačati v 60 dneh.

Delež si bosta razdelila

Kasneje smo izvedeli, da si nameravata kupca delež razdeliti, tako da bosta po končanih operacijah imela vsak polovični delež v sicer skupnem podjetju v središču trgovskega centra BTC. Pri tem je zanimivo, da se dražbe ni udeležil noben zastopnik Electe naložb.