Javni vrtci v MOL morajo tudi letos odklanjati otroke

MOL namerava v poletnih mesecih že petič objaviti razpis za koncesije za zasebnike.

Objavljeno
26. junij 2013 18.34
mpi/vrtec
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Tudi letos bo ljubljanski mestni svet sprejemal sklep o manjši notranji igralni površini v javnih vrtcih. Že petič po vrsti pa MOL namerava objaviti javni razpis za dodelitev koncesije zasebnikom za opravljanje javne službe na področju predšolske vzgoje.

Tudi tako ljubljanska občina že več let poskuša reševati prostorsko stisko v ljubljanskih javnih vrtcih, a ne preveč uspešno. O obeh omenjenih sklepih bodo mestni svetniki odločali na prihodnji seji 8. julija.

Ne manj kot tri kvadrate na otroka

Po 19. členu Pravilnika o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca je potrebno za vsakega otroka zagotoviti praviloma štiri kvadratne metre, vendar ne manj kot tri kvadratne metre notranje igralne površine. V 10. členu Pravilnika o spremembah in dopolnitvah prej omenjenega pravilnika pa je dopuščeno, da občina ustanoviteljica sprejme sklep o manjši notranji igralni površini, če v vrtce ne morejo sprejeti vseh vpisanih otrok; vendar pa ta površina ne sme biti manjša od treh kvadratnih metrov za otroke do drugega leta, 2,6 kvadratnega metra za otroke od drugega do tretjega leta in 1,75 kvadratnega metra na otroka od tretjega leta do vstopa v šolo. Sklep o manjši notranji igralni površini v 23 javnih vrtcih bo mestni svet tokrat sprejemal za dve šolski leti, 2013/2014 in 2014/2015. S tem pa mora soglašati tudi minister, pristojen za šolstvo.

Povečana rodnost

V ljubljanskih vrtcih je trenutno vključenih 13.149 otrok. Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje ugotavljajo, da se je v obdobju od 2006 do 2013 povečevala rodnost v Ljubljani; tako je bilo leta 2008 rojenih 2963 otrok, lani pa že 3132. V začetku leta 2009 je bilo v Ljubljani 12.556 otrok, starih od enega do pet let, letos v tem času pa 15.191. Sicer navajajo, da so v tem obdobju zagotovili vključevanje več otrok v javne vrtce z odprtjem 83 novih oddelkov; od leta 2006, ko je bilo v javnih vrtcih 687 oddelkov, so njihovo število z adaptacijami, rekonstrukcijami, pozidavami in novogradnjami povečali na 770 oddelkov. Vključenost otrok v vrtce pa se je povečala z 78,1 odstotka na 87,5 odstotka.

Še vedno pa je prostora premalo. Za šolsko leto 2013/2014 so vrtci v prvem roku razpisali približno 2200 prostih mest za otroke, mlajše od treh let in 600 za starejše otroke. Vlog pa je približno dvakrat več kot prostih mest. Po podatkih centralnega registra vpisa MOL so na dan 22. aprila ljubljanski javni vrtci prejeli 4607 vlog, od tega 3875 za mlajše otroke in 732 za starejše; med njimi je 2475 mlajših in 411 starejših otrok, katerih starši izpolnjujejo pogoj maksimalne stalnosti bivanja v MOL. Med mlajšimi otroki bi jih 850 starši vpisali samo v vrtec prve ali druge izbire, 1624 pa bi jih šlo v katerikoli vrtec. Prostih mest bo sicer še nekoliko več, ko bo znano končno število otrok, ki bodo šli jeseni v osnovno šolo, in ko bodo vrtci dokončno oblikovali oddelke glede na starostno strukturo sprejetih otrok. Še vedno pa bodo imeli javni ljubljanski vrtci premalo prostora in bodo morali otroke odklanjati.

Da bi vključili čim več otrok, letos v MOL načrtujejo en dodaten oddelek na POŠ Janče. V letu 2014 načrtujejo tri oddelke v vrtcu Vrhovci, šest v vrtcu Šentvid, 8 v novem vrtcu Zgornji Kašelj (vrtec Pedenjped) in 6 oddelkov v novem vrtcu v Podutiku (vrtec Mojca). Do leta 2018 pa v MOL načrtujejo 43 dodatnih oddelkov. S tem bi zagotovili dodatni prostor za 946 otrok, in sicer za 602 otroka prvega starostnega obdobja in 344 otrok drugega starostnega obdobja.

V prehodnem obdobju pridobivanja novega prostora v 23 javnih vrtcih pa predlagajo sklep o določitvi manjše notranje igralne površine. V mestnem oddelku za predšolsko vzgojo še poudarjajo, da sprejem tega sklepa ne povzroča finančnih posledic. Če pa ga ne bi sprejeli, bi morali oblikovati oddelke z manj otroki. To pa pomeni, da bi se cena na otroka povečala, saj je potrebno tudi v oddelkih z manj otroki zagotoviti po dva strokovna delavca oziroma z zakonom določeno sočasnost vzgojiteljice in pomočnice v oddelku.

Že peti razpis za koncesije

Zaradi povečanega vpisa otrok v ljubljanske javne vrtce pa na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje predlagajo že peti javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje za 50 oddelkov prvega starostnega obdobja, čeprav na prejšnje štiri ni bilo prijav.  Dodelili bi jo za pet let, za izvajanje deveturnega dnevnega programa za predšolske otroke, in to za najmanj štiri oddelke. Razpis za letos naj bi izšel v »poletnem času«. Mestni svetniki pa bodo odločali o javnih razpisih za koncesije tako za letos kot tudi za leto 2014.

Kot so zapisali v gradivu, je denar za uresničitev predlaganega sklepa predviden v sprejetih odlokih o proračunih MOL za leti 2013 in 2014; če bodo koncesije dodeljene, pa bodo sredstva v mestnem proračunu zagotovljena tudi za nadaljnja leta. Po izračunih bi denimo en oddelek s 14 otroki občino stal 5093 evrov na mesec in 61.110 evrov na leto, štirje oddelki s skupaj 56 otroki 20.370 evrov na mesec in 244.440 evrov na leto, 50 oddelkov s skupaj 700 otroki pa 254.625 evrov na mesec in 3.055.500 evrov na leto.

Zasebnemu vrtcu s koncesijo se iz občinskega proračuna zagotavljajo sredstva za razliko med ceno programa in plačilom staršev; občina pa lahko zagotavlja tudi sredstva za investicijsko vzdrževanje in sredstva za investicije v nepremičnine in opremo vrtca, vendar pa to ni njena obveznost.

Če se bo tokrat na razpis vendarle prijavil kakšen koncesionar, bo z občino sklenil pogodbo. Na podlagi 31. člena zakona o vrtcih pa bo ceno programa določil pristojni organ občine ustanoviteljice na predlog vrtca – koncesionarja.