Jutri shod proti rasizmu: »Begunci, dobrodošli«

V študentskem društvu Iskra bodo na Prešernovem trgu zbirali humanitarno pomoč za begunce.

Objavljeno
08. september 2015 14.31
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana - V Protirasistični fronti brez meja, v kateri so se zbrale iniciative in posamezniki, ki, kot pravijo, ne morejo več nemo opazovati dogajanja in se želijo zoperstaviti vsem izključevalnim diskurzom, jutri ob 17. uri na Prešernovem trgu organizirajo protirasistični shod s sporočilom »Begunci, dobrodošli«.

Evropa, ki se kiti z zgodovino humanizma in človekovih pravic, preprečuje svobodno gibanja iztradanih in zaradi vojn razseljenih beguncev, opozarjajo v fronti. Prevladujoč diskurz pa po njihovem prevečkrat izpostavlja osebne zgodbe "žrtev", ne pa strukturnega okvira, ki spodbuja zajezitev migracij ter otežuje gibanje nasploh. »Namesto oviranja migrantov zahtevamo svobodo gibanja za vse. Namesto obstoječe azilne politike zahtevamo pravico do bivanja za vse. Namesto nenehnih notranjih kontrol zahtevamo varne koridorje za vse. Namesto životarjenja v pogojih nenehne krize si bomo skupaj zgradili radostno življenje,« so v vabilu na jutrišnji protest še zapisali v fronti.

Zbiranje pomoči

V študentskem društvu Iskra pa bodo jutri od 15.30 naprej na stojnici Prešernovem trgu zbirali humanitarno pomoč za begunce, ki jo bodo pozneje odpeljali v Sokolski dom v Novem mestu, kjer je eno od štirih zbirnih mest v državi.

Sporočajo, da prinesite le stvari s spodnjega seznama:

- ustekleničena voda
- konzervirana hrana (takšna, ki ne potrebuje hlajenja ali naknadne toplotne obdelave)
- plastični krožniki, kozarci in pribor
- higienski pripomočki
- spodnje perilo, nogavice, športna obutev, druga oblačila
- šotori
- spalne vreče
- dežni plašči in dežniki
- kengurujčki za nošenje otrok
- polnilci za najrazličnejše telefone
- igrače za najmlajše.

»Vemo, da zbiranje humanitarne pomoči ni dovolj za rešitev težav, s katerimi se soočajo ljudje, ki poskušajo priti v Evropo,« ob tem opozarjajo v Iskri. Po njihovem je potrebna radikalna sprememba politik: »Treba je odpreti meje, sprejeti ljudi in poskrbeti, da ne bodo nikoli več doživeli terorja, zaradi katerega so zapustili svoje dežele.«