Kdo rabi študenta in kdo sceno

Radio Študent organizira simpozij o razmerah v neodvisni kulturi in vabi na glasbeni dogodek Kdo rabi študenta.

Objavljeno
17. november 2014 18.50
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana
Ljubljana – S pomočjo poslušalcev in podpornikov so v zavodu Radio Študent lansko finančno leto sklenili z minimalno izgubo, a se nanje znova obračajo. Konec meseca pripravljajo raznovrsten glasbeni program, s katerim nadaljujejo gradnjo skupnosti poslušalcev.

Financiranje najstarejše študentske in skupnostne radijske postaje v Evropi, ki neprekinjeno deluje od leta 1969, po besedah direktorja zavoda Radio Študent Tomaža Zaniuka danes ostaja takšno, kot je bilo – negotovo. Ker se je lanski projekt Reši RŠ pokazal kot dobra podlaga za dolgoročno stabilnejši vir financiranja s pomočjo poslušalcev in podpornikov, to nadaljujejo tudi letos. »Preostali trije viri financiranja – ŠOU v Ljubljani, projekti na državni in evropski ravni ter prihodki iz marketinga RŠ – so veliko bolj negotovi. Prvi je odvisen od politične volje, drugi od pridobitev projektov, tretji pa od razmer na trgu,« pojasnjuje Zaniuk, ki opozarja, da se z negotovim financiranjem spopada več neprofitnih organizacij.

Prav zato se bodo ta četrtek v prostorih Kuda France Prešeren, katerega obstoj je prav tako negotov, na simpoziju o neodvisni kulturi Kdo rabi sceno v organizaciji RŠ spraševali, kdo potrebuje sceno. Na Metelkovi pa bo 28. novembra glasbeni dogodek Kdo rabi študenta v podporo RŠ. Njegov direktor pravi, da je financiranje s pomočjo poslušalcev pomembno za dolgoročno ohranitev radijskega programa in spletnega portala RŠ v neokrnjeni obliki.