Kmalu konec za plastične vrečke na ljubljanskih tržnicah

Na tržnicah v lasti MOL bodo predvidoma od aprila naprej dovoljene le še biorazgradljive vrečke.

Objavljeno
22. februar 2017 10.21
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana − Na občini so včeraj napovedali nepreklicen konec plastičnim vrečkam na občinskih tržnicah. Potem ko je občina konec lanskega leta prodajalcem in obiskovalcem osrednje ljubljanske tržnice brezplačno razdelila 127.000 biorazgradljivih vrečk, bodo te predvidoma aprila na tržnicah, ki jih upravlja javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), postale obvezne.

Na LPT so že sprejeli pravilnik, ki določa, da morajo uporabniki tržnice na prodajnem mestu pri prodaji blaga uporabljati izključno biološko razgradljive vrečke. Prodajalcev na tržnici še ne nadzorujejo, bodo pa to začeli kmalu, saj so po besedah direktorice javnega podjetja Mateje Duhovnik trenutno v postopku nakupa večje količine biorazgradljivih vrečk.

Te bodo nato (predvidoma aprila) prodajali prodajalcem na tržnicah. Po kakšni ceni, ni razkrila, »ker postopek še ni zaključen«, je pa napovedala, da bodo tiste, ki ne bodo upoštevali pravila o izključno do okolja prijaznih vrečkah, najprej opozarjali, nato pa sankcionirali.

Duhovnikova je dodala, da bodo trgovci lahko uporabljali katerekoli biološko razgradljive vrečke, ki imajo certifikat, ne zgolj tistih, ki jih bo prodajal LPT in na katerih bodo logotipi zelene prestolnice Evrope in MOL. Na občini sicer občane spodbujajo, naj na tržnico pridejo z lastnimi košarami in vrečkami.