Kmalu razpis za 50 novih vrtičkov v Savljah

Na mestnem vrtičkarskem območju nasproti Glinškove ploščadi je zdaj urejenih že 258 vrtičkov.

Objavljeno
19. februar 2014 20.36
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na nekdanjem vojaškem odpadu v Savljah, kjer so že pred leti meščani sami uredili 208 vrtičkov, jih je zdaj za nove najemnike pripravljenih dodatnih 50. Podjetje Lavaco je po naročilu MOL na jugozahodnem delu že postavil ograje med njimi.

Na občini smo zvedeli, da bodo že v kratkem objavili razpis za oddajo pred nedavnim urejenih vrtičkov nasproti Glinškove ploščadi, od katerih je vsak v povprečju velik 64 kvadratnih metrov. Nanj se bo lahko prijavil le tisti, ki ima v občini stalno prebivališče, pri čemer bo vsak lahko kandidiral le za enega.

Z izbranimi prosilci bo občina sklenila večletne najemne pogodbe, pri čemer je predvidena le simbolična najemnina, en evro za kvadratni meter. Najemniki bodo morali plačevati še komunalne stroške (za tekočo vodo, odvoz odpadkov ...).

Kot je dejala Meliha Dizdarević, ki v MOL skrbi za oddajo vrtičkov, bodo položnice za najemnino pošiljali enkrat na leto, za komunalne stroške pa najbrž dvakrat, saj se jih vsak mesec za vsega nekaj evrov ne bi splačalo. Vsakomur bodo v uporabo dali še zabojnike za vrtičkarsko orodje in kompostnike, saj vrtičkarskih ut na teh vrtovih ni in ne bo dovoljeno postavljati. Če pri dodeljevanju ne bo prevelike gneče in ne bo treba izločati prevelikega števila prosilcev, bodo nove vrtove prvi vrtičkarji lahko prevzeli predvidoma že 1. marca. To velja predvsem za »nekdanje« najemnike, novi pa bi jih lahko dobili sredi marca.

V MOL pa bodo po dolgih letih, odkar je predhodnica zdajšnje Četrtne skupnosti Posavje (to so bili Krajevna skupnost 7. septembra in več okoliških KS) prenehala pobirati najemnino za 208 prvotnih vrtičkov, uredili tudi najemna razmerja s »starimi« vrtičkarji. Do konca januarja sta se na pisni poziv za podpis novih oziroma nekakšno podaljšanje starih pogodb javilo dve tretjini. Kdor bo hotel z MOL skleniti neposredno pogodbo, mora svojo namero sporočiti najkasneje do 26. februarja.

Pripombe starih vrtičkarjev

Z nekaterimi od starih vrtičkarjev bi utegnili imeti nekaj težav, saj so ti prepričani, da bi morali obdržati vse pravice izpred dvajsetih in več let, češ da jim to zagotavljajo takrat sklenjene pogodbe. Mnogi pa menijo, da bi jim moralo več pravic pripasti tudi zaradi lastnega vložka v vrtove. Znano je namreč, da so v osemdesetih letih preteklega stoletja prvi vrtičkarji sami prekopali zemljo, odstranili vse zasute vojaške odpadke in več ton kamenja. Poleg tega so morali navoziti rodovitno zemljo in šele potem so lahko vrtičke začeli obdelovati.

Vsakemu le po en vrtiček

Na občini so že pred časom dali vedeti, da starih vrtičkarjev ne bo nihče preganjal, hkrati pa so jasno opozorili, da so nekdanje pogodbe s krajevno skupnostjo potekle in da so vrsto let lahko vrtnarili brez plačevanja najemnine.

Dizdarevićeva je še povedala, da bo vsakemu lahko pripadel le po en vrtiček, ne pa po štiri ali pet skupaj, kolikor jih ima več posameznikov. Več jih bodo lahko najeli le v primeru, če zanje ne bo dovolj zanimanja. To pa je glede na dosedanje razpise v Štepanji vasi in Dravljah težko verjeti, saj je bilo prošenj vsakokrat precej več kot razpoložljivih parcel. V MOL bodo zaradi vse večje socialne stiske meščanov skušali podobna vrtičkarska območja urediti še na Viču in v Vižmarjah. Kdaj in kje natančneje so nove lokacije, pa še nočejo napovedati.