Kmalu razpis za graditelja gimnastične dvorane

Gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek: Gradbeno dovoljenje pridobljeno, denar skoraj zagotovljen.

Objavljeno
23. junij 2014 17.57
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – V mesecu dni bo po napovedih javnega zavoda Šport Ljubljana objavljeno javno naročilo za izvajalca gradbenih del za dolgo pričakovani gimnastični center na Viču. Gradbeno dovoljenje je že pridobljeno in je pravnomočno, država pa mora poskrbeti še za zaprtje finančne konstrukcije projekta.

Napovedi o tem, kdaj bodo slovenski telovadci končno lahko trenirali v novih prostorih gimnastičnega centra, ki trenutno nosi ime po najpomembnejših slovenskih telovadcih – Cerar-Pegan-Petkovšek, so se že večkrat izkazale za prezgodnje. Tokrat so, kot kaže, odpravljene skoraj vse ovire. Javni zavod Šport Ljubljana je s pooblastilom ljubljanske občine uspešno kandidiral na razpisu za sofinanciranje investicij v javno športno-rekreacijsko infrastrukturo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Sklep, s katerim je bilo vlogi za sofinanciranje Gimnastičnega centra Cerar-Pegan-Petkovšek ugodeno, so prejeli aprila.

Gradnja mora biti končana avgusta 2015

Ministrstvo je za objekt odobrilo nekaj več kot 7 milijonov evrov (85 odstotkov bo zagotovljenih iz evropskega sklada za regionalni razvoj, ostalo pa iz državnega proračuna), kar po pojasnilih Športa Ljubljana pomeni 75 odstotkov upravičenih stroškov investicije. Preostalo četrtino in neupravičene stroške bo poravnala MOL iz proračunskih sredstev. Ta ima v rebalansu letos zagotovljenih 860 tisočakov. Celotna vrednost projekta je po trenutnih ocenah 11,8 milijona evrov, kako realna je ocena, pa bo znano, ko bo izvedeno javno naročilo za izvajalca gradbenih del.

To bo, kot so zapisali pri Športu Ljubljana, objavljeno »po prejetju dokumentacije PZI (projekt za izvedbo), predvidoma do konca junija oziroma v začetku julija«. Gradnjo gimnastičnega centra bodo začeli po podpisu pogodbe z izvajalcem del, končana pa bo v letu 2015, so še napovedali. Pravnomočno gradbeno dovoljenje so namreč dobili že maja. Kot je določal razpis za evropska sredstva, mora biti izvajalec del pravnomočno izbran najkasneje do konca letošnjega leta, objekt pa dokončan – z dokazilom o zanesljivosti – do 15. avgusta prihodnje leto. Po nekaterih napovedih naj bi za samo gradnjo zadostovalo deset mesecev.

V pripravi še en razpis

Pri Športu Ljubljana sicer še pojasnjujejo, da še niso prejeli v podpis pogodbe o sofinanciranju projekta, saj da »po zadnjih informacijah MIZŠ finančna konstrukcija še ni zaprta«. Na ministrstvu pa so zagotovili, da so rezultati razpisa dokončni in da je sklep o izbiri prijavitelja Športa Ljubljana pravnomočen: »Pogodba je pripravljena, vendar potekajo še postopki za potrditev projekta na vladi in s tem uvrstitev projekta v načrt razvojnih programov državnega proračuna.«

V okviru razpisa, na katerem je bil izbran gimnastični center, je bilo sicer na voljo 7,8 milijona evrov. Za preostanek denarja, slabih 700 tisočakov, tečejo postopki za potrditev novega razpisa, pravijo na ministrstvu. Ker gre za sredstva iz finančne perspektive 2007–2013, morajo biti porabljena najkasneje do konca prihodnjega leta.