Knjižnično urbano morajo plačati tudi otroci

43.050 članom so do zdaj izdali novo člansko izkaznico MKL na urbani.

Objavljeno
07. maj 2013 11.30
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Do 4. junija v Mestni knjižnici Ljubljana zamenjujejo dosedanje članske izkaznice s kartico urbana. Od junija lani so jih zamenjali dobro polovico. Nekatere naše bralce pa razburjajo nasveti bibliotekarjev, naj posebno urbano za knjižnico kupijo tudi otrokom.

Pred uvedbo urbane namreč otrokom ob vpisu v knjižnico niso zaračunavali vrednosti izkaznice, saj je bil »strošek izdelave kartonske kartice zelo majhen«, pojasnjuje direktorica MKL Jelka Gazvoda. Prav tako jim v skladu z zakonodajo ne zaračunavajo članarine. Na vprašanje, ali nameravajo za otroke ob prehodu na urbano poiskati drugačno rešitev, direktorica odgovarja, da trenutno ne.

Pravi, da člani plačajo za novo člansko izkaznico urbano dva evra, strošek je enak njeni ceni na prodajnih mestih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). »LPP za nobeno skupino uporabnikov ne ponuja brezplačne ali cenejše urbane in tudi v knjižnici je ne moremo ponuditi brezplačno.« Sicer pa opozarja, da mora enotno mestno kartico urbana kot člansko izkaznico knjižnice imeti vsak član, tudi otrok, ob obisku knjižnice pri sebi, da lahko nanjo registrira izposojeno gradivo.

Dvojnik po novem štiri evre

Sredi aprila so za šest evrov pocenili izdelavo dvojnika ob izgubi urbane. Do 14. aprila je bila namreč cena izdelave dvojnika 10 evrov: dva evra za novo kartico in osem za manipulativne stroške. Po novem se je MKL z LPP dogovorila, da manipulativne stroške zmanjšajo na dva evra, tako da člani v primeru izgube za dvojnik plačajo štiri evre.

Od junija lani so novo člansko izkaznico na urbani izdali 43.050 članom. V tem obdobju je knjižnico vsaj enkrat obiskalo 82.400 uporabnikov, kar pomeni, da so urbano izdali več kot polovici aktivnih članov MKL. Člani se lahko v knjižnici registrirajo tudi z mobilnim telefonom, do zdaj se jih je za to odločilo 345. Pri tem pa za vsako transakcijo v MKL operater predvidoma zaračuna od 0,04 do 0,10 evra, odvisno od operaterja. O drugih oblikah članstva v MKL zaenkrat ne razmišljajo.

Za zdaj le ustna privolitev za vpogled v podatke LPP

Uporabo urbane v MKL je lani pod drobnogled vzel tudi informacijski pooblaščenec. V januarja izdani odločbi je ugotovil, da mora vsak, ki se včlani v knjižnico z urbano, podpisati privolitev za dostop do zbirke osebnih podatkov, ki jih upravlja LPP. Jelka Gazvoda je pojasnila, da trenutno uporabnike ob vpisu prosijo za ustno privolitev za vpogled v zbirko podatkov LPP in jih šele potem vpišejo. Tistim, ki tega ne dovolijo, pa urbane ne izdajo, ampak še naprej, do izvedbe nadgradnje vpisnega postopka, uporabljajo staro člansko izkaznico. »Na novo vpisani člani, ki se ne strinjajo z vpogledom, lahko uporabljajo tudi mobilni telefon. Letos smo registrirali 14.500 urban, kar pomeni, da se uporabniki večinoma brez težav odločajo za registracijo te kartice v knjižnici.«

Prvega pol leta so člani, ki so uporabljali urbano, ob izposoji gradiva ali plačilu z urbano prejeli tudi potrdilo o transakciji, na katerem je bil zapisan podatek o preostanku dobroimetja na kartici. Informacijski pooblaščenec je menil, da mora za takšno obdelavo osebnih podatkov lastnik kartice dati privoljenje, zato so ta podatek takoj odstranili s potrdila. »Z nadgradnjo programske opreme bomo ponovno omogočili vpogled v stanje dobroimetja na kartici, ampak le na poprejšnjo zahtevo uporabnika,« pravi direktorica.

Rumena urbana prenosljiva še naprej

Informacijski pooblaščenec je še določil, da mora prenosna (rumena) urbana, ki postane tudi članska izkaznica v knjižnici, pri čemer nanjo natisnejo ime, priimek in člansko številko, pri prevozu z mestnim avtobusom ostati prenosna še naprej; v MKL so namreč menili, da ni tako. Direktorica pojasnjuje, da na začetku s Holdingom mesta Ljubljane in LPP še ni bilo dogovorjeno, da rumene kartice ostanejo prenosne, zato so člane MKL tako tudi obveščali. Pozneje so se dogovorili, da je lahko rumena kartica kljub registraciji v knjižnici pri uporabi na mestnem avtobusu še vedno prenosljiva in kontrolorji pri nadzoru vozovnic ne smejo zahtevati osebnega dokumenta imetnika. Na LPP pa opozarjajo na posebnost, da to ne velja, če je na prenosljivi rumeni urbani naložena še mesečna vozovnica za mestni avtobus.

V MKL so sprva tudi menili, da se bralci, ki že imajo terminsko kartico (zeleno), v knjižnico ne morejo vpisati s prenosno (rumeno). Toda informacijski pooblaščenec je ugotovil, da MKL uporabe knjižničnih storitev ne sme pogojevati s preverjanjem osebnih podatkov v zbirki LPP, ampak mora posamezniku omogočiti, da se za to odloči prostovoljno; pri tem odklonitev take obdelave njegovih osebnih podatkov ne sme v ničemer vplivati na uporabo knjižničnih storitev. To pa pomeni, da mora MKL članom, ki imajo terminsko urbano, omogočiti vpis tudi s prenosno, če ne privolijo v vpogled v njegove osebne podatke v bazi LPP.

Gazvodova pojasnjuje, da v knjižnici ob registraciji prenosne kartice (rumene) kot članske izkaznice še vedno najprej preverijo, ali ima član morda že registrirano tudi terminsko kartico (zeleno). Z registracijo prenosne kartice pri uporabniku, ki že ima terminsko, bi namreč v podatkovni zbirki ustvarili podvojen zapis istega uporabnika. Po nadgradnji programske opreme bodo pri članu, ki bo dal soglasje za vpogled v podatkovno zbirko LPP, še vedno preverili, ali morda že ima terminsko urbano, ter ga prosili, da jo uporabi za registracijo v knjižnici. »Če se uporabnik z vpogledom ne bo strinjal, bo imel možnost registracije mobilnega telefona ali mu bomo izdali novo urbano, za katero sicer ne bo potreben vpogled v podatke v bazi LPP. Uporabljal pa jo bo lahko le v knjižnici in nanjo ne bo mogel nalagati dobroimetja ali drugih storitev.«