Ko cesarja in njuni podaniki ne vidijo, da sta gola

Stališča predstavnikov v ljubljanskem mestnem svetu o ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije. 

Objavljeno
11. januar 2013 10.49
sipic/MESTNI SVET
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Da bi po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o županovem premoženju nastale težave pri delovanju mestnega sveta, najvišjega organa odločanja v MOL, ni pričakovati, saj ima v njem absolutno večino Lista Zorana Jankovića (LZJ).

Po besedah vodje svetniškega kluba Aleša Čerina bodo v LZJ o ugotovitvah KPK spregovorili na seji kluba, ki bo v ponedeljek. Toda glede na enotnost Pozitivne Slovenije na državni ravni niti na mestni presenečenj ni pričakovati. Tudi Čerin je včeraj poudaril, da so člani sveta PS Jankovića že v sredo kot predsednika stranke javno podprli.

Žalostno, kje sta Janković in Janša našla skupni interes

In kaj o hudih kršitvah in tveganjih korupcije, ki jih je pri njem ugotovila KPK, menijo v drugih svetniških skupinah? Bi moral župan odstopiti?

Metka Tekavčič (SD) je povedala, da se bo uradno o tem izrekala stranka. A po njenem morajo etični standardi za politično elito veljati še bolj kot za druge. »Obema cesarjema povedali, da sta gola, onadva in njuni dvorjani pa se še naprej vedejo, kot da sta v kraljevih oblačilih.« Meni, da je »žalostno, da imata Janković in Janša skupni interes – ostati na oblasti. V tem se bosta očitno našla.« Tekavčičeva opozarja, da se bo nezaupanje v politične elite še stopnjevalo, kar je glede na stanje v Sloveniji zelo slabo.

Desus: Oba naj odstopita

V svetniškem klubu Desusa menijo, da bi bilo politično in etično edino sprejemljivo, da oba funkcionarja odstopita. »Če hočemo vrniti državljanom zaupanje v politiko, v politične funkcionarje in državo kot tako, je treba upoštevati načelo, da je javna politična oseba veliko bolj izpostavljena tako v moralnem kot pravnem pogledu. Prav javne politične osebe morajo biti vzgled in s svojim etičnim ravnanjem vplivati na ravnanje vseh družbenih slojev. Izguba zaupanja ljudi gotovo ne ustvarja pogojev za pozitivne družbene in gospodarske premike,« pravi Meta Vesel Valentinčič.

Miha Jazbinšek (Zeleni) je povedal, da ga voluntaristični pozivi k odstopu ne zanimajo, saj zadeva prioritetno ne sodi v politični prostor. Po njegovem je pravo vprašanje, ali ima župan osnovo, da problematizira poročilo KPK in se, ocenjuje, dela norca iz slovenske javnosti. V ospredje je postavil del, ki omenja pologe 36.300 evrov gotovine na tekoči račun: »Tudi polog na lastni račun mora imeti znan vir. Oba z Janšo operirata z gotovino, ne da bi razkrila njen vir.« Opozoril je še na nejasnosti pri terjatvah Jankovića do Electe: »Če je imel Janković kakšno terjatev, mora biti jasno, kje je ta dolg evidentiran in koliko znaša.«

Jazbinšek: Sporna nakazila izvirajo iz spornega projekta na Barju

Po Jazbinškovem mnenju je temeljno vprašanje korupcijskih tveganj, od kod Electi denar za vračanje dolga. Iz poslovnega poročila za leto 2007 na Ajpesu sklepa, da so vir kreditna sredstva oziroma lizing, ki ga je podjetje septembra 2007 najelo pri Hypo Leasingu za zemljišče na Barju (Hypo ga je nameraval kasneje prodati družbi Branton, pod pogojem, da MOL poveča etažnost blokov) in ga v višini 17 milijonov evrov uporabilo za razne naložbe. Mesečni obrok za odplačilo tega lizinga je bil po podatkih iz oddaje Pogledi Slovenije 201.000 evrov, na vprašanje, kako to Electa odplačuje, pa je Damijan Janković odgovoril, da je dober pogajalec. »Sklepam, da je denar, ki je prišel na osebni račun Jankovića od Electe, iz tega kredita, ki ga Electa odplačuje pogajalsko!« Jazbinšek še opozarja, da je bilo sodeč po zemljiški knjigi na dan, ko so lastništvo Electe z Zorana Jankovića prenesli na sinova, podjetje obremenjeno z okoli 2,3 milijona evrov hipotekarnega bremena, izbrisanega šele septembra 2007, ko je postal lastnik zemljišč Hypo. »Takega bremena niti resni nepremičninarji ne bi prenesli.«

V SDS in Nsi za odstop, a nič o poročilu KPK

V mestnih SDS in NSi so za odstop župana, a so se v komentarju izognili ugotovitvam KPK. »Ne glede na ugotovitve KPK je stališče svetniškega kluba SDS znano že dalj časa, saj smo večkrat opozorili na nepravilnosti pri pridobivanju premoženja župana in ga pozivali k odstopu,« so zapisali na SDS.

V ljubljanski NSi pa pravijo, da že dolgo opozarjajo na Jankovićeve nečedne posle, tudi s prijavo KPK leta 2010 zaradi dvomljivih poslov z zemljišči ob sprejemanju občinskega prostorskega načrta. »Dobili nismo še nobenega odgovora,« so zapisali in dodali, da za župana obremenilno delujejo nasedli projekt Stožice, podpora nezakonitemu delovanju Marka Jakliča, izkoriščanje uslužbencev mestne uprave v politične namene in reševanje družinskih finančnih težav z denarjem Ljubljančanov. »Vse to je že davno znano in za župansko funkcijo nesprejemljivo. Prepričani smo, da na naslednjih županskih volitvah Zoran Janković ne bo več izvoljen.«

Slavko Slak (edini predstavnik LDS v mestnem svetu) zadeve ni komentiral.