Ko sneg postane led, pomaga le posipanje

Meščani letos spet nezadovoljni z učinkovitostjo zimske službe

Objavljeno
23. januar 2017 18.30
Nesplužena Dunajska
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Od sneženja je minilo več kot deset dni, kljub temu pa je na marsikateri ljubljanski ulici videti kupe snega in nesplužene ali poledenele javne površine. Ker odjuge še dolgo ni pričakovati, bi morali komunalni delavci nemudoma vsaj s peskom posuti zaledenele pločnike in ceste.

Četudi je po pravilniku o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in ravni rednega vzdrževanja cest iz leta 1998 določeno vzdrževanje prevoznosti posameznih cest v zimskih razmerah po prednostnih razredih, marsikje komunalni delavci niso opravili svojega dela niti na območjih prvega prednostnega razreda. Vanj sodijo avtobusne proge in vpadnice ter dostopi do šol, vrtcev in zdravstvenih ustanov. Ker so to vse pomembnejše ceste znotraj notranjega avtocestnega obroča, bi človek pričakoval, da bodo v tem času očistili oziroma posuli vsaj glavne mestne vpadnice in pločnike ob njih.

Žal je občinska spletna stran za pobude meščanov polna pozivov, naj občina in KPL kot njen koncesionar za zimsko službo vendarle že poskrbita za varnejšo hojo in prevoznost cest.

Ob Dunajski, na odseku med Astro in križiščem z ulico Bežigrad, je tako stometrski del voznega pasu, namenjenega zavijanju v omenjeno ulico, splužen le na dveh tretjinah. Vozniki so tako prisiljeni zapeljati na prepovedan rumeni pas, rezerviran za avtobuse. Tudi sicer je v tem križišču vsako leto na delu pločnika, kolesarske steze in ceste do dva metra visok kup narinjenega snega, ki ga komunalni delavci zlepa ne odstranijo, čeprav ovira preglednost, vožnjo ali hojo.

Občani sprašujejo

Dodamo lahko še nekaj spletnih cvetk oziroma pobud meščanov iz preteklega tedna. Eden je v četrtek spraševal, zakaj so na Vilharjevi še vedno neočiščene (zasnežene in poledenele) kolesarske steze in pločniki, in pripomnil, ali je »cesta res tako daleč od centra, da po skoraj tednu dni od sneženja še ni prišla na vrsto«. Drugega je zanimalo, »zakaj pločnik na Topniški (od križišča z Vilharjevo) že sedmi dan od sneženja ni očiščen«. Občinarji so v petek obema poslali enak odgovor. Na podlagi informacije KPL so jima sporočili, »da je bil pločnik splužen in posut 14. januarja. Nekje pa je ostal primrznjen sneg. Včeraj, 19. januarja, so ga ponovno posuli, danes pa bodo poskusili postrgati še ostanke«.

Iz ulice Ob žici in Kogojeve v Šiški pa je nekdo zapisal, da je v predelu Gotske »živi led«. Sprašuje se, zakaj ne plužijo ulice, ki je gosto naseljena in poleg tega nima pločnika. Zdaj je tako, da pešci hodijo po sredi ceste, kjer so avtomobili zvozili led. »Plužno vozilo prevozi ulico v 10 sekundah, koliko ur na urgenci presedi občan, ki je padel na ledu, pa raje ne omenjam. Šokiral me je tudi pogled na mlako krvi na pločniku nedaleč stran od nas. Vsakič, ko stopim pred blok, vidim kri.«