Ko turizem cveti, Furs grozi

Letos v Ljubljani načrtujejo tri milijone prenočitev. Furs nima podatkov o oddaji stanovanj prek airbnb.

Objavljeno
16. januar 2018 18.26
praznična Ljubljana. 26. december 2017 [Ljubljana,turisti,prazniki,okrašena Ljubljana]
Manja Pušnik
Manja Pušnik

Ljubljana – »Ljubljana je še naprej butična destinacija. Postavili smo si ambiciozen cilj: milijon obiskovalcev in tri milijone prenočitev.« Takšne načrte imajo v Turizmu Ljubljana. Koliko je lani občina zaslužila s turizmom, ne razkrivajo. Dobro služijo Ljubljančani z oddajanjem prek airbnb.

Prestolnica je lani po turističnem obisku imela še eno rekordno leto. Tako je bilo v primerjavi z letom prej ustvarjenih za 8,6 odstotka več prenočitev. Največ turistov je bilo iz Italije, Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Avstrije, azijskih držav, Hrvaške, Francije, Srbije, Kitajske in Španije. Zanimivo, da se je poleti zelo povečal obisk nizozemskih gostov, predvsem zaradi uvedbe letalske povezave med Ljubljano in Amsterdamom, pa tudi španskih turistov, ki prestolnico obiskujejo vse leto, ne le v poletnih mesecih.

Vodenih turističnih ogledov se je lani udeležilo 11.290 turistov oziroma za 35 odstotkov več kot leto prej. Največ zanimanja je bilo za kulinarično vodenje Okusi Ljubljane, najbolj obiskani pa so še vedno klasični vodeni ogledi mesta, ki se jih je udeležilo 77 odstotkov turistov, pravijo v Turizmu Ljubljana. Za rekordnih 72 odstotkov je narasla prodaja turističnih kartic Ljubljane, ki vključujejo vstopnine za ogled turističnih zanimivosti, prevoz z mestnim avtobusom, voden ogled mesta in dostop do interneta. Za 31 odstotkov se je povečala tudi obiskanost spletne strani javnega zavoda, obiskalo jo je več kot 1,2 milijona ljudi.

Več sobodajalcev, hoteli prenatrpani

Turizem prinaša dober zaslužek tudi zasebnikom, ki oddajajo sobe v turistične namene. Medtem ko je bilo predlanskim v Ljubljani registriranih 3735 sobodajalcev, jih je bilo lani že 6921, kar pomeni 85-odstotno povečanje. »Podpiramo dodatno namestitveno ponudbo, saj te zmogljivosti dopolnjujejo turistično ponudbo mesta. Poleg tega privabljajo drug segment gostov in v času večjih poslovnih dogodkov in kongresov, ki jih je vedno več, omogočajo dodatne namestitvene zmogljivosti,« pravijo v Turizmu Ljubljana.

Da je v Ljubljani premalo hotelskih sob glede na turistični obisk, je nedavno za Delo zatrdil tudi Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča. »Po nekaterih ocenah nam primanjkuje od šeststo do devetsto hotelskih sob,« je dejal Bricl in ob tem opozoril, da bi lahko konec februarja gostili kongres s tri tisoč udeleženci, vendar je takrat v glavnem mestu na voljo le tristo prostih hotelskih sob. Nasproti hotela Intercontinental bo sicer Zlatarna Celje predvidoma zgradila hotel. Vodstvo družbe odgovarja, da je investicija vredna okoli 40 milijonov evrov, hotel pa naj bi odprl vrata leta 2021.

Furs grozi, a še ne ukrepa

Po podatkih portala Airbnb, ki uporabnikom v več kot 190 državah ponuja nad tri milijone zasebnih domovanj, je bilo leta 2015 prek njihove spletne platforme v Sloveniji 1400 gostiteljev in 56.000 prenočitev, leto pozneje pa že 2900 gostiteljev in 134.000 prenočitev. Na njihovi spletni strani smo izbrskali, da se z oddajanjem nepremičnin v prestolnici ukvarja 831 ljudi, od tega jih 58 odstotkov oddaja več stanovanjskih enot.

Finančna uprava je sicer poostrila nadzor nad oddajanjem nepremičnin prek airbnb, in najemodajalce pozvala, naj se do konca januarja samoprijavijo. Toda glede na to, da razmišljajo o podaljšanju roka za samoprijavo, je vse bolj očitno, da nimajo podatkov, koliko ljudi služi na ta račun.

»Podatkov o nadzoru in samoprijavah o oddajanju nepremičnin v turistični najem še nimamo. Sprva smo jih načrtovali po izteku roka za samoprijavo, torej konec januarja, vendar razmišljamo, da bi zavezance ponovno spomnili na iztek roka, hkrati pa navedli tudi statistične podatke,« odgovarjajo na Fursu. Kdor zamolči, da oddaja nepremičnine v turistični najem, mu grozi denarna kazen od 400 do kar 30.000 evrov.