Kohezijska projekta MOL bosta še čakala na denar

V vladni službi napovedujejo, da bi bila odločitev lahko sprejeta šele leta 2016; odločala bo evropska komisija.

Objavljeno
21. avgust 2015 12.51
SLOVENIJA LJUBLJANA 17.09.2012 CISTILNA NAPRAVA V ZALOGU FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Medtem ko je v preteklih dveh tednih služba vlade za regionalni razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) že izdala štiri odločbe o sofinanciranju iz nove finančne perspektive za projekte s seznama enajstih okoljskih projektov, ljubljanska »velika« projekta na denar še čakata. In kot kaže, bosta čakala še kar nekaj mesecev.

Naj spomnimo, med enajstimi projekti, ki so bili pripravljeni za izvedbo, a je zanje v finančnem obdobju 2007–2013 zmanjkalo denarja, sta bila tudi tretja faza gradnje centralne čistilne naprave v Zalogu ter gradnja povezovalnega kanala C0 v Ljubljani ob urejanju kanalizacije v Medvodah in Vodicah. Projekta, katerih skupna vrednost je več kot 80 milijonov evrov (slabih 50 milijonov naj bi dobili iz kohezijskega sklada), so marca združili v enega.

Evropska institucija za tehnično pomoč Jaspers je namreč lani ocenila, da sta nedeljivo povezana. Kot so pojasnili na SVRK, je z združitvijo nastal t. i. »veliki projekt, ki ga potrjuje evropska komisija«, in ne naša vladna služba.

»Projekt je trenutno v pregledu pri pobudi Jaspers. Njeni predstavniki so izvedli operativne sestanke z občinami upravičenkami. Dokumentacija je v dopolnjevanju in pregledovanju. Glede na potek dogodkov lahko po naši oceni prvo pozitivno mnenje Jaspersa pričakujemo jeseni. Nato bo ločena enota Jaspersa opravila neodvisni pregled kakovosti, ki bo predvidoma zaključen v treh mesecih po izdanem osnovnem pozitivnem mnenju. Sledil bo postopek v sklopu evropske komisije. Če ne bo večjih nepredvidenih dogodkov pri samem postopku, je odločitev evropske komisije po naši oceni mogoče pričakovati v prvem četrtletju leta 2016,« so zapisali na SVRK.