Konec junija podaljšana linija LPP

S podaljšano linijo hočejo v javnem podjetju med drugim razbremeniti parkirišča v nekaterih industrijsko-poslovnih conah.

Objavljeno
17. junij 2014 16.29
uho*generacije
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana − Konec junija bo začela obratovati spremenjena trasa Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) na liniji 18, ki bo po novem povezovala Bežigrad, Šiško, Rožno dolino in središče mesta, je napovedal direktor LPP Peter Horvat. S podaljšano linijo želijo v javnem podjetju med drugim razbremeniti parkirišča v nekaterih industrijsko-poslovnih conah.

Gre za razbremenitev parkirišč v industrijsko-poslovnih conah za Bežigradom in v Šiški ter tudi na območju Rožne doline okoli študentskega naselja, je na novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića pojasnil Horvat. Po njegovih besedah je od pobude za podaljšanje linije do uresničitve minilo nekaj mesecev.

Linija bo potekala med centrom Stožice in Trgom OF. Po Horvatovih besedah ima linija povezavo s parkiriščem P + R pri Stožicah, nato pa nadaljuje po Božičevi ulici, Dunajski cesti ob severni obvoznici do Verovškove. »Tam so velike težave s parkiranjem, tudi vsa podjetja so to zelo pozitivno sprejela,« je pojasnil.

Linija gre nato naprej po Verovškovi po obstoječi trasi do Litostrojske ceste in nato do Šišenske ceste, Večne poti proti središču mesta. »To je zelo pomembno za naše potnike, ker se tam odpirajo fakultete, računamo na 3000 študentov,« je dejal Horvat in dodal, da je linija dolga okoli 15 kilometrov.

Avtobusi bodo na podaljšani liniji začeli voziti 26. junija, in sicer vse dni v tednu. Poleti bodo na trasi trije avtobusi, zato bodo v času prometne konice vozili z intervalom 25 minut, septembra pa bodo na linijo razporedili šest do sedem mestnih avtobusov.

Po Jankovićevih besedah so s podaljšanjem linije 18 zajeli še nepokrit prostor. »Nam v tem trenutku manjka linija do Domžal, za kar smo mi in domžalski župan zelo zainteresirani, vendar država ne da soglasja, ker posegamo na teren, kjer je prevoznik zasebnik,« je dejal in pojasnil, da bodo linijo LPP verjetno podaljšali vsaj do Trzina.

Horvat je pri tem dijake in študente spomnil še na nakup mesečne vozovnice za junij, s katero se bodo lahko brezplačno vozili tudi julija in avgusta.

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala tudi direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije Lilijana Madjar, ki je dejala, da je agencija prejela nacionalno priznanje za izboljšanje poslovnega okolja v okviru izbora evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Priznanje je prejela za pobudo Regionalni center kreativne ekonomije.

Madjarjeva je opozorila še na objavo javnega poziva Podjetno v svet podjetništva 2014 v ljubljanski urbani regiji, s katerim brezposelnim mladim z visoko izobrazbo z oblikovano poslovno idejo omogočijo, da se za štiri mesece zaposlijo na agenciji. Prijave zbirajo do 4. julija, projekt pa po njenih besedah poteka po vsej Sloveniji, zato bo takšno priložnost dobilo 120 mladih.