Konec zamakanja še za 26 stanovanj

Enajst let po gradnji že nujna prenova stolpičev v soseski Polje I.

Objavljeno
20. julij 2016 15.28
Stolpiči Polje
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Na razpis ljubljanskega stanovanjskega sklada za prenovo fasadnih ovojev dveh stolpičev v njegovi stanovanjski soseski Polje I (številki 372 in 373), poškodovanih zaradi slabe izvedbe, je prispelo kar sedem ponudb. Po pogajanjih je najnižjo neto ceno dalo podjetje Delta skupina. S 184.800 evrov vredno ponudbo je od najdražjega odstopala za kar 74 tisočakov.

Drugi najcenejši ponudnik je bilo podjetje Promobile (190 tisočakov), sledila pa sta ji Lesnina MG oprema (197 tisočakov) in samostojni podjetnik Jagoš Kljakić – Eclectus (200 tisočakov). Precej več je zahtevalo podjetje VG 5 (skoraj 229 tisočakov), dobrih 248 tisočakov pa je bila ponudba podjetja ZIR. Najdražje je bilo podjetje Gitri, ki je za izvedbo del hotelo 258.478 evrov.

Ali bo na koncu res izbran najcenejši ponudnik, pa bo jasno šele po tem, ko bo naročnik preveril popolnost ponudb in bo minil rok za morebitne pritožbe na odločitev o izbiri izvajalca. Sašo Rink, direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada, je za Delo povedal, da predvideva, da bi izbrani ponudnik lahko začel delo že v prvi polovici avgusta.

Konec zamakanja in plesni

Izbranega izvajalca čaka naporno in zahtevno delo. Kot je razvidno iz popisa del, bo moral po ograditvi objektov najprej odstraniti vse fasadne plošče (teh je na vsakem od objektov za skoraj 620 kvadratnih metrov) in njihove nosilce, vso od zamakanja poškodovano toplotno izolacijo iz steklene volne, zatem začasno odstraniti stavbno opremo (rolete in maske, pločevinaste police in lesene podkonstrukcije), zaradi poškodovane toplotne in hidroizolacije pa odkopati tudi zemljo okoli cokla vsake od stavb. V nadaljevanju bo treba poskrbeti za vsa popravila na fasadi (med drugim odpraviti vse toplotne mostove med slabo izvedenimi stiki) izdelati novo termoizolacijsko oblogo sten na hodnikih, veliko bolje kot predhodniki izvesti krovske detajle na strehi, ob oknih, balkonih, na koncu pa znova pritrditi oprasne in po potrebi na novo impregnirane fasadne plošče.

V vsakem od stolpičev, zgrajenih leta 2005, je po 13 stanovanj, stanovalci pa bodo med prenovo, ki lahko traja največ tri mesece, v njih lahko bivali, saj njihova začasna preselitev ni predvidena. Zanje bo sanacija pomenila veliko, saj bodo tako odpravljeni vzroki za nastanek plesni na stenah in stropih, hkrati pa se bodo zaradi odpravljenih toplotnih mostov in manjših toplotnih izgub močno zmanjšali stroški ogrevanja.

Kdaj sanacija preostalih blokov, ni znano

Stanovanjski sklad, ki je hotel že leta 2014 naenkrat sanirati vseh šest stolpičev s skupaj 78 stanovanji, a na razpisu ni dobil niti enega izvajalca, ki bi bil to sposoben izvesti v 75 dneh, se je zatem odločil za sanacijo posameznih stolpičev. Lesnina MG je tako lani uspešno prenovila fasadni ovoj na naslovu Polje 371, letos pa bo očitno lahko prenovo izpeljala še na dveh naslednjih. Kdaj bodo prišli na vrsto preostali trije enaki stolpiči, kjer so težave skoraj identične, pa nam v skladu še niso upali napovedati.