Kongresni trg postal rimski tabor

S tridnevno prireditvijo Ave, Emona! v središču Ljubljane praznujejo 2000. obletnico zgraditve Emone.

Objavljeno
22. avgust 2014 13.53
bsa/Emona
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana − S tridnevno prireditvijo Ave, Emona! v središču Ljubljane, ki se je začela danes, v slovenski prestolnici praznujejo 2000-letnico izgradnje rimske Emone. Kongresni trg in park Zvezda se bosta do nedelje prelevila v prizorišče rimskega tabora in tržnice. Prireditev bo ob 19.45 odprl ljubljanski župan Zoran Janković.

Rimski tabor bo od petka do nedelje postavljen na Kongresnem trgu, v parku Zvezda pa bo rimska tržnica. V sklopu prireditve se bodo predstavili člani številnih zgodovinskih društev tako iz Slovenije kot tujine, ki bodo uprizorili različne rimske dejavnosti in rituale.

V sklopu rimskega tabora bodo obiskovalci lahko spoznali, kakšno je bilo življenje pred 2000 leti, rimsko vojaško opremo in vojaške spretnosti. Rimski legionarji bodo vsak dan predstavili bojne formacije in spretnosti, generali pa se bodo zbrali na bojnem posvetu.

Poleg tega bo mogoče spremljati prodajo sužnjev, plese vestalk, predstave antičnega glumaškega gledališča, ritual ustanovitve mesta, rimsko poroko in gladiatorske boje. Vse tri dni se bo po mestnem središču sprehajala tudi rimska povorka. Njena pot bo vodila po trasi Breg−Čevljarski most−Mestni trg−Prešernov trg−Kongresni trg.

Na rimski tržnici bodo obrtniki predstavili starorimske obrti: ročno tkanje, oljkarstvo, lončarstvo, šiviljstvo, rezbarjenje, izdelovanje mozaikov, izdelke iz jantarja, zeliščarstvo, izdelavo podkev in usnjenih izdelkov, ponujali bodo tudi rimske jedi. Poleg Rimljanov se bodo v parku Zvezda predstavili tudi njihovi sodobniki, Kelti.

Program se bo sicer vse dneve začenjal ob 10. uri, zadnji dogodek pa bo v petek in soboto na vrsti ob 20. uri, v nedeljo pa ob 17. uri.

Rimljani so v prvem desetletju prvega stoletja na območju današnjega središča Ljubljane ob levem bregu Ljubljanice postavili kolonijo Julijo Emono. Za obdobje razcveta Emone velja čas od 1. do 5. stoletja. Zaradi svoje lege je imelo mesto pomembno vlogo v vojaškem obrambnem sistemu rimskega imperija.

SPOZNAJTE EMONO V DELOVI INTERAKTIVNI GRAFIKI TUKAJ.