Lekarna Ljubljana utrjuje mrežo zunaj občine

Od Salusa namerava odkupiti prostore v cerkniškem zdravstvenem domu.  Lekarna v Vili Urbana spomladi?

Objavljeno
18. januar 2016 17.30
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Javni zavod Lekarna Ljubljana širi svojo mrežo tudi zunaj mestne občine. Od podjetja Salus namerava odkupiti prostore v zdravstvenem domu v Cerknici, v katerih posluje že od leta 2004, po tržni vrednosti 260.000 evrov.

Soglasje k nakupu teh prostorov bodo mestni svetniki dajali na prihodnji seji. Lekarna Ljubljana (LL) je julija 2014 z občino Cerknica sklenila pogodbo o izvajanju lekarniške dejavnosti na njenem območju za petnajst let, z možnostjo podaljšanja, in takrat tudi v celoti opremila prostore. Leta 2013 pa je s Salusom podpisala sporazum, po katerem lahko LL po svoji presoji in oceni odkupi te poslovne prostore. Svet javnega zavoda je soglasje o nakupu prostorov s površino 168 kvadratnih metrov sprejel novembra.

Smiselnost nakupa v LL utemeljujejo s tem, da cerkniška lekarna, kot edina v občini, posluje ekonomsko uspešno in ima glede na umeščenost v objekt tamkajšnjega zdravstvenega doma optimalne pogoje za uspešno poslovanje tudi v prihodnje. Odkup nepremičnin bo po njihovem omogočil gotovost delovanja poslovalnice, saj je Lekarna Ljubljana kot najemnica ves čas odvisna od možnosti odločitve lastnika, podjetja Salus, da odpove najemno pogodbo oziroma od nje odstopi. Direktor LL Marjan Sedej je povedal, da pri tem ne pričakuje nikakršnih zapletov. Pravi, da bodo zelo dobro lekarno v Cerknici z nakupom razširili, popolnoma prenovili in še izboljšali ponudbo za tamkajšnje prebivalce.

Novi lekarni tudi v Grosuplju in Ivančni Gorici

Prav tako nameravajo novo lekarno zgraditi v Grosuplju. Trenutno poteka javni razpis za izbiro gradbinca, čakajo tudi na gradbeno dovoljenje. Po načrtih naj bi jo odprli v zadnjih treh mesecih tega leta, pravi direktor. Novo lekarno v Ivančni Gorici, kjer nameravajo zgraditi prizidek, temeljni kamen so položili lani, pa bodo odprli marca. Naložba bo stala pol milijona evrov.

Kot je znano, je upravno sodišče Lekarni Ljubljana prepovedalo odprtje poslovalnice v Litiji, pri čemer je navedlo, da javni zavod, ki že opravlja lekarniško dejavnost na nekem območju, ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katero ni bil ustanovljen. Težave so tudi z lekarno v Postojni, ki je ministrstvo za zdravje že od leta 2013 noče verificirati, čeprav mu je to sodišče že dvakrat naložilo, kar utemeljuje s povsem drugačno odločitvijo, namreč, da sme javni zavod, katerega ustanoviteljica je občina, razširi svojo dejavnost na območje druge občine, če je ugotovljena lokalna potreba po izdaji zdravil v novi podružnici. Na vprašanje, kako kaže s postojnsko lekarno, je Sedej dejal, da zaradi zaščite interesov zavoda ne želi komentirati tekočih postopkov.

V Ljubljani 26 enot

LL ima sicer skupaj 48 enot, zunaj Ljubljane jih ima v Cerknici, Cerknem, Grosuplju, Brezju pri Grosuplju (Sončni dvori), Idriji, Ivančni Gorici, Logatcu, Lukovici, Medvodah, Škofljici, Trzinu, Vnanjih Goricah, dve na Vrhniki (še Zlatica Vrhnika) in novo v Postojni, ki še ne deluje. Lekarniške podružnice pa ima na Blokah, v Borovnici, Dobrepolju, Horjulu, Podpeči, Starem trgu pri Ložu in Velikih Laščah. Na območju ljubljanske občine ima 26 enot; lekarna Mirje je trenutno zaprta zaradi prenove.

V Ljubljani so septembra odprli dve lekarni, v WTC na Dunajski in v Tehnološkem parku. Zapletlo pa se je z uporabnim dovoljenjem za novo poslovalnico v Vili Urbana, ki bi jim jo moral KID Real Jožeta Anderliča predati že predlanskega novembra, LL mu je poravnala že dva obroka kupnine. Sedej pravi, da verjame v pravno državo in v pravno korektne odločitve državnih organov. Prepričan je, da bodo lekarno v Vili Urbani odprli spomladi.