Lekarna skrbi za desetkratni zaslužek Anderličevega KID Reala

Posel v Vili Urbani: brez cenitve, z nenavadnimi določili in hudimi napakami v dokumentaciji za mestni svet.

Objavljeno
03. julij 2014 14.06
Posodobljeno
04. julij 2014 09.00
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Lekarna Ljubljana od podjetja Jožeta Anderliča KID Real kupuje večjo površino prostora, kot ga ima KID Real v lasti. Pri tem so v predpogodbi navedli, da morebitna odstopanja s pogodbo dogovorjenih in končnih površin ne vplivajo na kupnino.

Pred kratkim smo poročali o novem nepremičninskem poslu med zavodom Lekarna Ljubljana in družbo KID Real. Lekarna v Vili Urbana kupuje poslovni prostor po 2806 evrov (z DDV) za kvadratni meter. Cenitev ni bila izvedena, skoraj 700 tisočakov vreden posel, za katerega je bila desetina kupnine že nakazana, bo veljaven, če se bodo z njim v ponedeljek strinjali mestni svetniki.

Jože Anderlič je z ljubljansko občino v preteklih letih uspešno sodeloval. Poskrbel je tudi za eno bolj odmevnih donacij, financiral je gradnjo mostu čez Ljubljanico v neposredni bližini Vile Urbana. Zdaj se mu obeta nov posel z mestnim javnim zavodom, v katerem pa je vrsta nejasnosti.

Kupujejo večjo površino, kot jo ima prodajalec v lasti

Če je svet zavoda dal soglasje za nakup 231 kvadratnih metrov prostora, v predpogodbi med Lekarno Ljubljana in KID Realom pa je navedeno, da bo ta obsegal 246 kvadratnih metrov, pogled v kataster in zemljiško knjigo razkriva, da ima KID Real v prostoru številka 546, ki je predmet prodaje, v lasti le 221,4 kvadratnega metra. Toliko jih je sredi aprila kupil od podjetja Atrum po približno enajstkrat nižji ceni, kot jo bo plačala Lekarna.

Poleg tega predpogodba v 9. členu določa: »Pogodbeni stranki sta soglasni, da bosta v glavni pogodbi določili, da morebitno odstopanje med površinami poslovnega prostora, ki jih določa skica, ter površinami dejansko zgrajenega poslovnega prostora, ne pomenijo spremembe predmeta prodaje, niti njegove napake. Pogodbeni stranki tako ne bosta upravičeni zahtevati zvišanja oziroma znižanja kupnine, niti ne bosta imeli drugih zahtevkov druga proti drugi iz tega naslova.«

Lekarna Ljubljana: Večjih odstopanj ali oškodovanja ne bo

V Lekarni Ljubljana zavračajo, da bi bilo s poslom karkoli narobe. Po besedah vodje službe za pravne in splošne posle Janje Kadunc vedo, da ima KID Real v lasti zgolj 221 kvadratnih metrov prostora, ki je predmet prodaje, a da so se pri ogledu lokacije dogovorili, da bo ta povečan s skupnimi prostori. Glede devetega člena pa, da bo vse urejeno v glavni pogodbi in da nikakor ne bo večjih odstopanj ali oškodovanja.

A nepremičninski agent, ki ni hotel biti imenovan, pravi, da tako določilo v (pred)pogodbi nikakor ni v navadi; če že, bi moralo biti določeno tolerančno območje, znotraj katerega površine lahko odstopajo od dogovorjenih, in to navadno znaša od dva do največ tri odstotke. V opisanem primeru je razlika med kvadraturama več kot desetodstotna.

Predpogodba med Lekarno Ljubljana in podjetjem KID Real (gre za naslednika KID Nepremičnin) določa, da je predmet prodaje prostor številka 546 v Vili Urbana. Kot je razvidno iz katastra, ta prostor obsega 407,8 kvadratnega metra. Njegova lastnika sta Hofer in Atrum, d. o. o. V predpogodbi je navedeno, da je KID Real za delež Atruma že predlagal vknjižbo lastninske pravice v zemljiško knjigo. Toda Atrum (oziroma KID Real, ko bo lastnina vpisana) ima v lasti manjši del prostora, kot ga KID Real prodaja Lekarni. Je namreč lastnik zgolj 221,4 kvadratnega metra.

Prostor bi povečali

To potrjuje tudi pogodba med Atrumom in KID Realom, podpisana aprila letos, o prodaji nepremičnin v Vili Urbana, ki smo jo pridobili. V njej jasno piše, da KID Real kupuje 221,37 kvadratnega metra prostora številka 546. Hkrati je kupil tudi nekatere druge prostore v tem objektu. A v predpogodbi med Lekarno Ljubljana in KID Realom je nedvoumno navedeno, da je predmet prodaje le prostor 546.

Janja Kadunc, vodja službe za pravne in splošne posle v Lekarni Ljubljana, je povedala, da so si prostore ogledali na kraju samem in da bo odmerjeni prostor povečan s skupnim prostorom, ki predstavlja hodnik. Tako naj bi dosegli 246 kvadratnih metrov iz predpogodbe. V 9. členu, ki določa, da »morebitno odstopanje med površinami poslovnega prostora, ki jih določa skica, ter površinami dejansko zgrajenega prostora ne pomeni spremembe predmeta prodaje niti njegove napake« in ne vpliva na ceno, pa ne vidi nič spornega. »Do odstopanj vedno lahko pride, a govorimo o kvadratnem metru, dveh, treh,« pravi Kadunčeva in zagotavlja, da bo vse urejeno v glavni pogodbi in da nikakor ne bo večjih razlik.

Enajstkrat nižja cena

Glede pogodbene cene (2300 evrov za kvadratni meter oziroma 2806 z davkom) je pojasnila, da je zanje »sprejemljiva« in da so jo »izpogajali na osnovi poznavanja razmer na trgu in objekta ter ocene prispevka investicije k poslovanju Lekarne«. Cenitve niso izvedli, ker so po zakonodaji to dolžni storiti za prostore, ki niso novi, v tem primeru pa gre po njihovem prepričanju za nov prostor. Vila Urbana je bila zgrajena pred petimi leti, od takrat je mezanin v tretji gradbeni fazi. Po predpogodbi med LL in KID Realom mora prodajalec prostore za lekarno dokončati do novembra.

Ker cenitve ni bilo, še bolj bode v oči razlika v primerjavi s ceno, ki jo je KID Real družbi Atrum aprila plačal za isti prostor. Pogodbeno določena cena kvadratnega metra z DDV je namreč 247 evrov. Poleg prostora 546 so predmet pogodbe še nekateri drugi prostori v istem objektu v skupni velikosti 835 kvadratnih metrov (glej grafiko). KID Real bo tako s poslom z Lekarno Ljubljana iztržil enajstkrat višjo ceno, kot jo je plačal Atrumu nekaj tednov prej. Cena, ki zagotovo ni tržna, kaže, da med Atrumom in Anderličevim podjetjem ne gre za strogo poslovni odnos.

Preprodaje prostorov

To dokazujejo tudi druge povezave. Atrum je prostore v Vili Urbana kupil od Anderličeve Kranjske investicijske družbe (KID) in jih kasneje prodal naprej Hoferju in KID Realu. Sicer pa Atrum vodi do še enega preteklega posla med KID in Lekarno Ljubljana. Leta 2010 je javni zavod kupil prostore za dežurno lekarno v Meksiki; posel je takrat vzbudil veliko pomislekov, saj je bil izveden brez javnega razpisa, še preden je bil objekt zgrajen.

Na Njegoševi 6k, kjer zdaj domuje dežurna lekarna, je registriran tudi Atrum, ki med drugim upravlja hotel Meksiko na istem naslovu. Lastnik prostorov, v katerih je hotel, je gradbeno podjetje Grading Kurent iz Trebnjega (od tam izvira tudi Jože Anderlič), katerega direktor in lastnik je Mirko Kurent, ki je hkrati tudi lastnik Atruma. Grading Kurent je lastnik hotela Maksiko od lanskega decembra, prej so bili prostori v lasti KID, kar je še en dokaz o tesnem sodelovanju in prepletenosti poslov med Anderličevimi podjetji in Kurentom. O teh povezavah smo hoteli povprašati tako Kurenta kot Anderliča, a brez uspeha.

Pritličje ali mezanin; Poljanski nasip 8 ali 10?

Pri nejasnostih s kvadraturo in ceno pa se sumljive okoliščine posla v Urbani ne končajo. V predlogu sklepa o soglasju k nakupu poslovnih prostorov (o njem bodo svetniki odločali v ponedeljek), pod katerim je podpisan župan Janković, pripravili pa sta ga Tilka Klančar in Tatjana Čampelj z oddelka za zdravje, je nekaj ključnih napak, tako da se celo pojavlja dvom, ali je dokument sploh pravno veljaven. Navedeno je, da mestni svet daje soglasje k nakupu poslovnih prostorov v pritličju Vile Urbane na naslovu Poljanski nasip 8 v Ljubljani.

Toda na tem naslovu ne stoji Vila Urbana, temveč Palača Kapitelj. Objekta sta fizično povsem ločena (povezana sta le s podzemno garažo). Druga bistvena napaka je opis lokacije poslovnega prostora. Ta namreč ni v pritličju, ampak v mezaninu, torej etažo višje. Za trgovske prostore pa ni nepomembno, ali so vidni od zunaj ali ne, navsezadnje se to upošteva tudi pri ceni. Vsekakor se postavlja vprašanje, ali gre za nedopustno površnost pripravljavcev gradiva ali pa za namerno zavajanje svetnikov. Tilka Klančar je zapisala, da je pri naslovu prišlo do napake in da so takšno gradivo pripravili že v javnem zavodu. Glede pritličja pa pojasnila občine še čakamo.

Posegi v nosilno konstrukcijo

Negotovo je tudi, ali bo KID Realu sploh uspelo urediti mezanin, kot so si zamislili. Tam naj bi ob lekarni prostore dobila še Hofer in restavracija. Pridobili smo projekt za gradbeno dovoljenje za preureditev mezanina in dela pritličja Vile Urbana, ki ga je za Atrum aprila izdelala družba OSA Arhitekti. V njem so poleg rušitve in izvedbe novih predelnih sten ter sprememb pri napeljavah predvideni tudi posegi v nosilno konstrukcijo.

Načrtovani so trije preboji v etažno ploščo med pritličjem in mezaninom, največji (za tovorno hidravlično dvigalo) v velikosti kar 5,2 krat 2,5 metra, namesto zdajšnjega marmornatega stopnišča na Poljanskem nasipu pa bi vgradili tekoče stopnice. Naj poudarimo, da je treba za dela, ki zahtevajo poseg v nosilne elemente, pridobiti soglasja vseh etažnih lastnikov.

Stanovalci proti

Po naših informacijah stanovalci Vile Urbana takim posegom nasprotujejo in soglasij ne bodo dali. Tovorno dvigalo bi investitor namreč namestil v prostor, ki je v skupni rabi in se danes uporablja za odvoz smeti, dovoz serviserjev, rešilnega avtomobila ipd.

Se pa bojijo, da bi jih upravnik stavbe – to je prav KID Real – poskušal izigrati in bi gradbeno dovoljenje pridobil brez njihovih soglasij. Upravnik jih doslej ni seznanil z nikakršno namero o gradbenih posegih, čeprav je bila PGD dokumentacija izdelana že aprila. Tudi sicer je bilo njihovo sodelovanje z upravnikom doslej menda precej neuspešno, saj naj bi že tri leta zaman zahtevali sanacijo v kleti, kjer zamaka.

Namesto centra dobrega počutja diskontni trgovec

Na upravni enoti pravijo, da niso prejeli nobene vloge za izdajo gradbenega dovoljenja za Vilo Urbana. Čeprav je KID Real hkrati upravnik in solastnik dela prostorov v tem objektu, so v podjetju na naše vprašanje, kdaj naj bi se izvajali posegi, predvideni v PGD dokumentaciji, odgovorili, da »od lastnikov teh prostorov še nimamo informacije o rokih predvidene izvedbe«. Zagotovili so, da bodo stanovalci obveščeni takoj, ko »bomo tudi mi kot upravnik od lastnikov prostorov obveščeni o predvidenem začetku del«. In dodali, da so bili vsi etažni lastniki Vile Urbane ob nakupu stanovanj obveščeni o namembnosti prostorov v pritličju in mezaninu.

Od stanovalcev pa smo izvedeli, da je bilo v ponudbah za nakup stanovanj predvideno, da bo v mezaninu (kjer so zdaj v načrtu lekarna, trgovina Hofer in restavracija) prostor za velnes, fitnes in podobno.