Lekarnarji bi se pogodili z Litijani

Lekarna Ljubljana je litijski družbi SVC ponudila odškodnino.

Objavljeno
22. september 2016 19.13
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Ljubljana – Včeraj bi morala biti na ljubljanskem okrožnem sodišču razprava o tožbi litijskega občinskega podjetja SVC proti Lekarni Ljubljana, ker ta ni kupila prostorov v medgeneracijskem središču Šmelc. Naroka niso opravili, ker sta se strani dogovorili o mirnem reševanju sporov. Po neuradnih informacijah ponuja Lekarna Ljubljana družbi SVC 125.000 evrov odškodnine.

SVC zaradi stroškov s preureditvijo prostorov sicer zahteva dobrih 186.000 evrov. Zgodba je stara tri leta, ko sta bila takratna direktorica SVC Tatjana Kržišnik in prvi mož Lekarne Ljubljane Marjan Sedej še v odličnih poslovnih odnosih in zazrta v prihodnost. Konec januarja 2014 sta namreč podpisala predpogodbo za približno 200 kvadratnih metrov prostorov, v katerih so nameravali Ljubljančani odpreti lekarno. Sedej se je takrat zavezal, da bo za kvadratni meter praznih prostorov odštel neverjetnih 2700 evrov (brez DDV) oziroma za vse prostore dobrih 633.000 evrov z DDV. Ta cena pa še ni bila zadnja, saj bi bila dokončno znana šele po izdelavi projektne dokumentacije.

V Ljubljani niso odločali

Zanimivo je, da je idejni projekt za preureditev prostorov naročila Lekarna Ljubljana pri črnomaljskem podjetju STP Muren, kar je včeraj za Delo potrdil direktor Branko Muren. To kaže, da so bili nameni lekarnarjev za nakup prostorov resni. Svet zavoda LL se je z nakupom strinjal že decembra 2013, pred tem pa je bilo podpisano pismo o nameri. Predpogodba je sicer vsebovala odložilni pogoj, veljavna bi postala šele, ko bi jo potrdili še ljubljanski mestni svetniki. To pa se nikoli ni zgodilo, saj je po naših informacijah župan Zoran Janković nad tako finančno velikodušnostjo Sedeja izrazil precejšnjo nejevoljo, zato ta točka dnevnega reda ni ugledala luči sveta. Če bi se svet z nakupom vendarle strinjal, je naš vir povedal, da bi bila tako Sedej, ki mora z občinskim javnim zavodom ravnati kot dober gospodar, kot župan Janković deležna kazenske ovadbe.

Sedej ne odgovarja

Ker se je kupec zavezal, da bo, če pogodba ne bo sklenjena, prodajalcu povrnil vse stroške, ki so nastali s preureditvijo prostorov v lekarniške, potem pa tega ni storil, je vodstvo SVC zoper LL vložilo tožbo in zdaj zahtevajo poplačilo stroškov v znesku 186.286 evrov. Na naša pisna vprašanja, ali nameravajo v LL plačati to vsoto in ali so še vedno zainteresirani za nakup prostorov v Litiji, direktor Sedej ni odgovoril. Novembra 2014 pa je za Delo dejal, da bi sicer želeli opravljati lekarniško dejavnost v litijski občini, če bi jim to dopuščala zakonodaja, ter »da so medsebojne obveznosti obeh partnerjev dogovorjene s predpogodbo. O tem, da do nakupa ne bi prišlo, ne razmišljamo.«