Litijske nepravilnosti že na ljubljanskem tožilstvu

Patronatske izjave v aferi Goljufija, ki jih je podpisoval župan Rokavec, menda ne pomenijo poroštvenih obveznosti za poplačilo posojil družbe SVC.

Objavljeno
19. januar 2015 18.39
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Ljubljana – Zaradi kršitev zakona o javnih financah in zakona o financiranju občin je kabinet finančnega ministra pred dnevi o domnevno nezakonitem početju litijskega občinskega vodstva pisno obvestil okrožno državno tožilstvo.

Litijski župan Franci Rokavec je namreč doslej kot po tekočem traku najemal bančna posojila za občinsko podjetje SVC, občina pa je za njihovo zavarovanje izdajala patronatske izjave, s katerim se je »brezpogojno zavezala za stalno izpolnjevanje finančnih in pogodbenih obveznosti« te družbe do bank. Dve posojili v skupni vrednosti 9,8 milijona evrov sta bili leta 2010 najeti pri NLB, tretje, v znesku poldrugega milijona, pa lani pri Delavski hranilnici, ki ima v objektu SVC ob Ljubljanski cesti tudi svojo bančno poslovalnico. SVC bankama torej dolguje 10,5 milijona evrov in svojih obveznosti ni zmožno vračati.

Župan je prepričan, da patronatske izjave, ki jih je podpisoval, ne pomenijo poroštvenih obveznosti za poplačilo kreditov SVC, saj niso izenačene z institutom poroštva. Po njegovem je razlika v tem, da »podpisnik patronatske izjave ni dolžan izpolniti tistega, za kar se je zavezal kreditojemalec, temveč nekaj drugega«. Kaj pomeni »nekaj drugega«, ni pojasnil.

Direktorica SVC je bila leta 2010 Tatjana Kržišnik. »Kar pomeni, da je v imenu družbe sklepala vse pravne posle, vključno s kreditnimi pogodbami,« je povedal Rokavec in dodal, da je posojilo, najeto za SVC, imelo podlago v občinskem odloku o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem proračunu za leto 2010, saj je v drugem členu jasno določeno, da se lahko v letu 2010 podjetje SVC zadolži do višine 9,89 milijona evrov. Toda pozor! Občinski svetniki so spremembo občinskega proračuna sprejeli decembra, podjetje pa se je zadolžilo že julija. Poleg tega v odloku piše, da se SVC lahko zadolži, če ima zagotovljena finančna sredstva za servisiranje dolga iz neproračunskih virov, česar pa občinsko vodstvo ni zagotovilo.

Zadolžitev brez vednosti občinskega sveta

Na finančnem ministrstvu so za Delo pojasnili, da je občina z zadolžitvijo podjetja SVC in izdajo patronatskih izjav kršila zakon o javnih financah in zakon o financiranju občin, ki jasno določata, da se pravna oseba, v kateri ima občina odločujoč vpliv, sme zadolžiti le s soglasjem občinskega sveta, po pogojih, ki jih ta določi v odloku o proračunu, in če ima zagotovljen denar za odplačilo dolga iz neproračunskih sredstev. SVC pa se je zadolžil brez vednosti občinskega sveta in brez podlage v odloku o proračunu. Svetniki s posojili niso bili seznanjeni niti ob kasnejši spremembi proračunskega odloka in niso ugotovili, da ima SVC zagotovljen neproračunski denar za servisiranje dolgov.

Ministrstvo: Goljufija!

Ker je litijsko občinsko vodstvo finančnemu ministrstvu zamolčalo posojili, najeti za SVC, prav tako poroštva, izdana za najeti posojili, je kršilo tudi zakon o javnih financah, po katerem mora občina o najetih posojilih in izdanih poroštvih poročati ministrstvu za finance. »Zaradi zamolčanih podatkov, torej z goljufijo, je občina v letu 2013 pridobila soglasje k novi zadolžitvi, kljub temu da zanjo ni izpolnjevala pogojev. Poroštva se namreč štejejo v kvoto dovoljenega obsega zadolževanja. Hkrati s poroštveno izjavo župan ni sklenil pogodbe o zavarovanju poroštva,« so prepričani na ministrstvu. Podjetje SVC se je lani dodatno zadolžilo, spet brez podlage v odloku o proračunu in z vsaj sedemnajstkrat preseženim obsegom zadolževanja, ki ga določa odlok o občinskem proračunu. Tudi za to posojilo je župan Rokavec izdal poroštveno izjavo, s čimer je skupna višina njegovih poroštev presegla 11 milijonov, skupna zadolženost občine pa 20 milijonov evrov. Finančni minister Dušan Mramor je o ugotovitvah obvestil še protikorupcijsko komisijo, računsko sodišče in občinski nadzorni odbor.