Ljubljana bere na sejmu v Pulju

Sejem v Istri: sodelovalo bo 20 slovenskih avtorjev.

Objavljeno
23. november 2016 19.08
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Med 1. in 11. decembrom bo v Pulju 22. knjižni sejem Sa(n)jam knjige u Istri, na katerem bo v središču slovensko glavno mesto s programom Ljubljana bere. Predstavilo se bo več kot dvesto avtorjev, organizirali bodo dvesto dogodkov, na katerih bo sodelovalo tudi dvajset slovenskih avtorjev.

Letošnja osrednja tema je transatlantik, sejem prvič povezuje tri kontinente: Portugalsko v Evropi, Angolo v Afriki in Brazilijo v Južni Ameriki, pri čemer gredo po poti kolonizatorjev in sužnjev ter iskanju njihove identitete.

Uradno odprtje ljubljanskega programa Ljubljana bere bo 3. decembra, pri oblikovanju pa je sodelovala Javna agencija za knjigo. Predstavili bodo širšo kulturno-umetniško sceno, ne le v Ljubljani, ki nosi mesto literature in je bila še nekaj let nazaj svetovna prestolnica knjige, temveč Slovenijo v malem.

Že 1. decembra bo odprtje štirih slovenskih razstav, takrat bo tudi Noč puljskih galerij z okusom Ljubljane, v sodelovanju s Turizmom Ljubljana. V galeriji Cvajner se bosta predstavili dve slovenski ilustratorki Hana Stupica in Alenka Sottler, v Gradski galeriji Pula pa bo fotografska razstava Jureta Eržena iz knjige Na begu, ki sta jo ustvarila skupaj z Delovim novinarjem Boštjanom Videmškom. V galeriji Poola se bo predstavila Metka Krašovec. Na sejmišču pa bo razstava portretov slovenskih literarnih ustvarjalcev, ki jih je v objektiv ujel Delov fotograf Jože Suhadolnik. Med literarnimi avtorji se bodo predstavili tudi Svetlana Makarovič, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj, Klemen Košir, ki bo pripravil večer o plavi ribi. Sodeloval bo tudi Zoran Predin, ki je ljubljenec hrvaškega občinstva.

Pred vsako galerijo bo stala promocijska stojnica, kjer bo Turizem Ljubljana predstavljal turistično ponudbo Ljubljane in regije Osrednja Slovenija, mimoidoče pa bo animiral ljubljanski zmajček. Na štirih stojnicah bodo obiskovalci lahko poizkusili Arvajevo kranjsko klobaso (šampionko 2016), na sodoben način postrežen goveji jezik v gorčični marinadi, jabolčni zavitek in slovensko potico ter šmarnogorski čaj. Ljubljana oziroma LPP pa bo v tem času meščanom Pulja »posodila« dva kavalirja.