Ljubljana bo to jesen dobila 341 novih dreves

MOL namerava letos in prihodnje leto mesto obogatiti s 587 novimi drevesi, pri čemer jih bo dobra polovica posajenih že letos.

Objavljeno
06. november 2013 15.44
Sajenje dreves na Reslevi ulici 6.11.2013 Ljubljana Slovenija
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Te dni se je v Ljubljani začela jesenska akcija sajenja novih dreves, prav tako pa so se komunalni delavci lotili strojnega in ročnega odstranjevanja odpadlega listja, ki se ga je nabralo zlasti po nedavnem neurju z močnim vetrom.

V jesenskem času bodo delavci Tise po vsej občini posadili kar 341 dreves različnih sort, debeline in višine, večina dela pa naj bi bila predvidoma končana do srede decembra. Vrednost del je ocenjena na 120.000 evrov (brez davka), večinoma pa gre za menjavo suhih in bolnih dreves, ponekod pa tudi za nadomeščanje tistih, ki jih je izruvalo ali drugače uničilo katero od letošnjih neurij.

V parku Tivoli bodo tako nadomestili 40 manjkajočih kostanjev v Jakopičevem drevoredu. Da bi ta čim prej ujela stara drevesa, bodo nova drevesa nekoliko večja, saj bodo imela na enem metru višine obseg debla med 30 in 35 centimetri. Ob obnovljenem parkirišču ob Jakopičevem drevoredu pa bodo nadomestili 24 odstranjenih kostanjev.

Sicer pa po mestu sadijo drevje, katerih obseg znaša do 18 do 20 centimetrov, kar je po mnenju strokovnjakov z mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet primerljivo z drugimi evropskimi mesti.

Poleg običajnih tudi eksotična drevesa

Med novimi drevesi bodo prevladovale razne vrste jesenov in javorjev, pa breza, divji kostanj, javor, robinija, lipa, platana, vrba, manj pa jagned (stebrasti topol) gledičija, gaber in brest. Med eksotičnejšimi vrstami dreves izstopajo kanadska čuga, tulipanovec, katalpa in ambrovec.

Po načrtu saditve drevja v MOL za letos in prihodnje leto je kar 67 različnih ulic, cest, parkov ali poti, pri čemer je pri posameznih tudi več mikrolokacij (vseh skupaj je tako kar 87). Večinoma gre za menjavo enega ali dveh dreves, ponekod tudi več. Večji posegi pa so predvideni ob Chengdujski (drevored do Psihiatrične bolnišnice v Polju), kjer bodo posadili 29 novih brez, pa v Ulici Hermana Potočnika, kjer bodo dobili 18 mladih ostrolistnih javorjev, ali pa Njegoševa cesta. Tam je predvidenih 17 novih dreves – sorte mali jesen. V ulici Pod vrbami je predvidenih 20 novih vrb, V Murglah pa sedem brestov (oboje v naselju Murgle).

Precej pomladili bodo tudi večji del Poti spominov in tovarištva (PST). Na 10 lokacijah bodo letos posadili 81 novih dreves, prihodnje leto pa 56.

Ali bodo vsa predvidena drevesa zares posajena do 15. decembra, bo odvisno predvsem od vremena. Če bo preveč deževno ali bo prezgodaj pritisnil mraz z zmrzaljo, bodo dela prestavili na pomlad. Takrat je predviden tudi največji poseg, to je zasaditev 110 kanadskih čug. Ob Chengdujski naj bi od 150 do 175 centimetrov visoke iglavce posadili v obliki labirinta. Prihodnjo jesen pa bodo na 11 lokacijah posadili še 136 novih dreves. Med drugim 20 puhastih brez ob Hladnikov cesti, 15 robinij ob Prešernovi cesti, 15 javorjev ob Cesti na Brdo (Grbina), 11 malih jesenov v Posavskega ulici in 10 dodatnih dreves v Šmartinskem parku (tam se kar nekaj dreves ni dobro prijelo in so propadla). Ob Topniški ulici pa nameravajo posaditi šest srebrnih lip.

Odstranjevanje listja

Po podatkih OGDP na zelenih površinah listje odstranjuje skupina 8 delavcev, v mestnih parkih tri skupine (18 delavcev), na drugih zelenicah dve skupini (10 delavcev), v mestnih gozdovih pa ena skupina 4 delavcev.

Ročnega odstranjevanja je malo, saj večino dela opravijo s stroji (s sesalci in pobiralci listja). Večina listja (na leto ga odstranijo kar 500 ton) konča na mestnem odlagališču, kjer ga kompostirajo. Sicer pa je na vseh površinah predvideno dvakratno odstranjevanja listja. Prve so bile na vrsti površine, kjer rastejo platane, saj te listje odmečejo najhitreje.

Na cestnih površinah za čiščenje listja okrepijo obstoječe ekipe čiščenja za območja Centra, Viča, Most, Bežigrada in Šiške. Letos so jih okrepili s 6 najetimi delavci in z dodatnim sezonskim delom voznikov pometalnih strojev, v konicah pa tudi z najemom voznikov. Listje tako odstranjuje 70 delavcev in 12 pometačev. V enem letu se na cestah, pločnikih, kolesarskih stezah in trgih nabere od 300 do 350 ton listja.