Ljubljana gosti petdnevno Svetovno skavtsko konferenco

Izvolili bodo novo vodstvo Svetovnega skavtskega komiteja in določili nove smernice. Častni pokrovitelj je Borut Pahor.

Objavljeno
11. avgust 2014 10.54
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Na ljubljanskem gospodarskem razstavišču se bo danes začela 40. Svetovna skavtska konferenca, ki se je bo udeležilo okoli 1200 udeležencev iz 130 držav.

Namen konference bo med drugim oblikovanje strategije skavtske organizacije do leta 2023. Zbrane bo na uvodni slovesnosti nagovoril predsednik republike in častni pokrovitelj Borut Pahor.

Podpredsednica organizacijskega odbora Nina Kušar je o programu konference povedala, da bodo oblikovali vizijo skavtske organizacije do leta 2023 kot del strateškega načrta, ki obsega več področij, med drugim vključevanje mladih v procese odločanja, razvoj vodstvenih in drugih kompetenc, vzgojne metode in vpliv na družbo. Ob tem bodo določili triletni načrt dela do leta 2017 in razpravljali o aktualnih temah v povezavi z mladimi.

Konferenca je namenjena tudi izvolitvi 12. članov Svetovnega skavtskega komiteja, ki je najvišji organ Svetovne organizacije skavtskega gibanja. Seznanili se bodo še s poročili o delu v zadnjih treh letih, in sicer od zadnje skavtske konference v Braziliji. Najpomembnejši projekti bodo tudi predstavljeni na razstavnem prostoru v obliki tržnice.

Za vse udeležence bo pripravljen pester spremljevalni program. Med drugim bo potekal mednarodni večer, odprtje razstave taborniških in skavtskih fotografij na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, v parku Zvezda pa bodo v času konference potekale razne taborniške dejavnosti.

Na tokratni konferenci bo sodelovalo okoli 130 delegacij z opazovalci in spremljevalnim osebjem, kar bo po oceni slovenskih tabornikov največji letošnji konferenčni dogodek v Sloveniji. Konferenca bo potekala do 15. avgusta.

Svetovna skavtska organizacija je najvišji organ odločanja Svetovne organizacije skavtskega gibanja. Organizirajo jo vsake tri leta z namenom preučitve smernic delovanja skavtskega gibanja po vsem svetu, določitve politike organizacije in sprejetja ukrepov za širjenje gibanja.