Ljubljana je dobila grajski vinograd

Zadnjih pet trsov so posadili danes.

Objavljeno
23. april 2016 18.34
B. T.
B. T.
Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor je v družbi gostiteljev, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktorice Ljubljanskega gradu Mateje Avbelj Valentan, posadil prvo od zadnjih petih trsov rdečegrajca v grajskem vinogradu.

»Stari ljudje so dejali, da drevo posadiš za vnuke in pravnuke, trto pa za več generacij! Ta modrost bi morala biti temeljno vodilo tudi danes, ko vse prevečkrat pozabljamo, kaj pomenita besedi vzdržno ali trajnostno ter sonaravno. Ne le kaj pomenita, ampak predvsem kako usmerjata naša razmerja z naravo,« je začel prireditev Boris Ostan.

Zadnjih pet trsov rdeče sorte so na današnji slovesnosti zasadili Pahor, Janković, Mateja Avbelj Valentan, direktor Kmetijskega inštituta Andrej Simončič in pretor vinskega konventa sv. Urbana v Ljubljani Edi Berk.

Nova mestna pridobitev na južnem pobočju Grajskega hriba, grajski vinograd, je tako posajen s 1050 trtami rdečegrajca in belpina in zaokrožuje dosedanjo grajsko vinsko zgodbo ob dogodkih povezanih s potomko stare trte z Lenta, ki raste na grajskem dvorišču. Prve trgatve bele sorte se nadejajo v letu 2019, stekleničenja pa leta 2020, leto ali dve kasneje pa še rdečegrajca.