Ljubljana je zlata jama za rekreativce

Poleti veliko ljudi trenira zunaj. Ljubljana ponuja veliko možnosti za brezplačno treniranje na prostem.

Objavljeno
22. julij 2016 20.37
Otoki športa
Klavdija Rupar, Maruša Slana
Klavdija Rupar, Maruša Slana

Poleti se veliko takšnih, ki med letom trenirajo v fitnesu ali telovadnici, raje odpravi na prosto. Kljub majhni površini ima Ljubljana veliko rekreativnih točk, kjer lahko ljudje brezplačno trenirajo.

Ob PST novo vadišče

Ljubljana ponuja prebivalcem tako plačljivo kot brezplačno rekreacijo, zadnja pa je, kot je razvidno z zemljevida, na voljo po vsej Ljubljani, v vseh letnih časih. Način vadbe in njena intenzivnost sta povsem prepuščena posameznikom – na rekreativnih točkah lahko uporabniki izvajajo vse od osnovnih do naprednejših vaj.

Na javnem zavodu Šport Ljubljana pojasnjujejo, da vsako leto dodajajo nove površine za zunanjo rekreacijo; še v letošnjem letu so predvideni številni novi projekti na področju ulične vadbe, trim stez in trim otokov. Glede pomanjkljive ponudbe največjega rekreacijskega območja, Poti spominov in tovarištva, pa na mestni občini odgovarjajo, da prostorske specifike poti ne omogočajo postavitve večjih objektov, maja letos pa je bil del poti vpisan tudi v register žive kulturne dediščine, zato v prihodnje načrtujejo le postavitev trim otoka na Rudniku ob Jurčkovi cesti.

In kako so s ponudbo zadovoljni rekreativci? Na zavodu trdijo, da je pripomb uporabnikov malo: »Če jih že prejmemo, se največkrat nanašajo na kakšno manjšo pomanjkljivost, ki jo odpravimo v najkrajšem možnem času, denimo, če trava ni dovolj pokošena ali se morda kakšna naprava pokvari.«

Šprtni park na Gerbičevi. Foto: Mavric Pivk/Delo

Ključna telesna pripravljenost

Čeprav je rekreacija neizogibna za zdrav življenjski slog, sta še posebno poleti potrebni dodatna previdnost in pripravljenost na vremenske razmere. Po mnenju fitnes trenerke Nives Orešnik se je najpomembneje v trening podati odgovorno: »Vsak človek zase najbolje ve, ali lahko prenaša vročino. Če ima kakršnekoli zdravstvene težave, naj se prej posvetuje z zdravnikom ali trenerjem, ki mu bo svetoval, katera vadba je najprimernejša zanj.« Rekreativci se prepogosto ne zavedajo, da je trening odgovornost in da lahko z napačnim naredijo več škode kot koristi. »Ljudje smo kar precej ozaveščeni o vročini in tem, kdaj ni primerno, da telovadimo. Morda so le mladi tisti, ki so bolj nespametni, saj so prepričani, da lahko delajo (še) vse. A prej ali slej se jim ta nespametnost lahko maščuje v obliki težav s kožo ali srcem,« opozarja Orešnikova.

Tudi družinski zdravnik Franci Bečan opozarja, da je poletje čas visokih temperatur in pogosto tudi velike zračne vlage, zaradi česar je športna dejavnost ne le manj prijetna, ampak celo nevarna: »Hitro se lahko znajdemo v težavah, ki se kažejo v obliki krčev, velike utrujenosti, mravljinčenja in glavobola.« Če organizmu ne uspe več oddati ustrezne količine toplote, nastopi tudi nevarnost toplotnega udara: »Telo se preneha znojiti, telesna temperatura se poveča (celo do 42 stopinj Celzija), koža postane rdeča, vroča, suha, dihanje hitro in plitvo, zvišata se krvni tlak in utrip. Če ni takojšnje pomoči z učinkovitim hlajenjem, se okvari centralni živčni sistem, ki se lahko konča celo s smrtjo.«

Kaj je kaj?

Ljubljana ponuja rekreacijo na prostem na treh vrstah območij.

Otoki športa so nepokrite športne površine, opremljene z napravami za fitnes (iz železa), namenjene športni rekreaciji lokalne skupnosti. Obsegajo tudi igrišča za športe na prostem (nogomet, odbojka, rokomet, tenis, košarka, bejzbol, ragbi, balinišče, bazenska kopališča na prostem, vodne športe, otroška in druga javna igrišča, igrišča za golf, jahališča).

Trim steze se od otokov športa razlikujejo predvsem po tem, da so običajno postavljene ob obrobju mesta oziroma v parku, torej v naravnem okolju. Temu se prilagajata tudi njihov videz in sestava. Naprave na trim stezah so večinoma iz naravnih materialov.

Trim otoki so urejeni zunanji prostori z več trim napravami. Vsak otok je opremljen tudi z informativno tablo, na kateri so napotki za izvedbo vaj. Naprave so oblikovane tako, da dopuščajo povsem osnovne ali zelo zahtevne vaje.