Ljubljana po kakovosti življenja v prvi tretjini

Mercerjeva lestvica: najboljše je med 231 mesti na svetu že osmič zapored ocenjen Dunaj.

Objavljeno
14. marec 2017 17.07
mdr/ Mnenja/SP
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Slovenska prestolnica se je na Mercerjevi lestvici, ki meri kakovost življenja v 231 mestih po vsem svetu, tako kot lani, uvrstila na 76. mesto, predlanskim je bila za mesto višje. Najboljša kakovost življenja pa je že osmič zapored ocenjena na Dunaju.

Mednarodno svetovalno podjetje Mercer je oblikovalo lestvico kakovosti življenja v mestih na podlagi 39 meril, kot so politična, socialna in ekonomska klima, osebna varnost, možnosti izobraževanja, infrastruktura in javni promet.

Vrednotenje z različnih vidikov

Lestvica je sicer namenjena predvsem multinacionalnim družbam in vladam kot pomoč pri razvrščanju zaposlenih na delovna mesta po svetu in določanju ustrezne višine plač, vendar pa je zanimiva tudi drugače, saj mesta ovrednoti z različnih vidikov. Med drugim upošteva dostopnost in kakovost zdravstvene oskrbe, izobraževalni sistem, stanovanjsko politiko, oskrbo z elektriko in vodo, ponudbo na področjih kulture, gastronomije in športa.

Najvišje v nekdanji Jugoslaviji

Ljubljana se je v zadnjem obdobju ves čas uvrščala med 75. in 77. mesto. Med mesti nekdanje Jugoslavije je najvišje na lestvici, sledijo Zagreb na 98. mestu, Beograd na 138., Sarajevo na 159. in Skopje na 161. mestu. V primerjavi z lanskim letom sta Ljubljana in Zagreb uvrstitvi ohranila, Beograd je za tri mesta napredoval, Sarajevo je za eno mesto nazadovalo, Skopje pa za dve. Med mesti srednje in vzhodne Evrope je tako kot prejšnja leta najvišje uvrščena Praga, na 69. mestu, sledita ji Ljubljana in Budimpešta na 78. mestu.

V samem vrhu ni večjih sprememb, Dunaju sledijo Zürich, Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva in København, deseto mesto pa si delita Sydney in Basel, ki je med prvih deset uvrščen na novo. Na repu lestvice sta pristala Bangui iz Srednjeafriške republike in Bagdad. Med azijskimi mesti se je najvišje uvrstil Singapur, na 25. mesto, med južnoameriškimi pa Montevideo, na 79.

Bruselj zdrsnil za šest mest

Večina evropskih mest ohranja položaj na lestvici, letos je izjema Bruselj, ki je v primerjavi z lani izgubil šest mest zaradi terorističnih napadov in varnostnih problemov in končal na 27. mestu. Med evropskimi mesti so visoko na seznamu še Amsterdam, Berlin in Bern, razvrščeni od 12. do 14. mesta, nato Hamburg, Stockholm in Luxembourg na mestih od 19. do 21., prav tako Nürnberg in Stuttgart na 24. oziroma 26. mestu. Rim pa je izgubil štiri mesta zaradi težav z odpadki in pristal na 57. Istanbul je zaradi političnih nesoglasij v Turčiji s 122. mesta zdrsnil na 133. Med evropskimi mesti so najnižje uvrščeni Sankt Peterburg in Tirana, ki si delita 176. mesto, ter Minsk na 189.