Ljubljančani niso veliki zapeljivci, so pa čveke

Ljubljanapolis: Z Benjaminom Oručevičem o brkatih in bradatih moških, ki obiskujejo brivnico.

Objavljeno
14. november 2016 20.35
Ljubljanski brivec Beno 08.novembra 2016 [Beno,brivci,Ljubljana]
Nina Čakarić
Nina Čakarić
November je zadnjih 12 let tako rekoč rezerviran za moške … moške teme. To je mesec movember, ko se z nošenjem brkov opozarja na raka prostate. Neredko se brki podaljšajo v brado, moški pa tako zakrijejo morda goli deški obraz in postanejo samozavestnejši. Tako pravi 21-letni brivec Beno iz Ljubljanskega brivca, ki si želi brivcem in brkom vrniti ugled.

Brivnica je nekoč veljala za družabni salon za izmenjevanje novic in čenč. Je danes drugače?

Ni. Tudi moški čvekamo, toda drugače kot pri ženskah trači ostanejo v brivnici. Pri nas velja pravilo: Kar se zgodi v Vegasu, ostane v Vegasu. Želimo si, da se moški ob urejanju sprostijo, spijejo kozarec viskija. Kot gospodje.

Imajo Ljubljančani čas za takšen prostor?

Vzamejo si ga. Drugače je kot pri frizerju, ko prideš, se ostrižeš in greš. Tudi moški potrebujemo uro zase. Ženska je pri nas samo opazovalka, glavno besedo ima moški. Sicer pa prostora ne potrebujejo le Ljubljančani, temveč je brivnica pomembna za razvoj že precej zamrle obrti.

Zakaj so brivci zaprli svoja vrata?

Zagotovo so revolucijo naredili brivniki in britvice. Pa tudi na šolah niso več učili za ta poklic.

Na mizah imate revije za moške. Se o ženskah in avtomobilih tudi največ pogovarjate?

Vedno se izkaže, da si imamo veliko povedati; o ženskah ali pa o nogometu, ko so kakšni večji derbiji, recimo med Olimpijo in Mariborom ali pa Realom in Barcelonom. Nenazadnje so naše stranke tudi nogometni privrženci in igralci. Prav tako imamo radi glasbo, predvsem rock'n'roll. V tem slogu smo tudi opremili salon.

Pogovor kdaj nanese na politiko? Življenje v mestu?

Tej temi se raje izogibamo. Politika je, kakršno smo si izbrali na volitvah. Smo pa veseli vse večjega obiska turistov. Imeli smo tudi prvovrstno izkušnjo, da smo lahko strigli košato brado arabskega princa. To je redkost. Slovenci imamo precej drugačne, bolj redke brade.

Se po Ljubljani širi vonj po losjonu po britju?

Brado so nosili filozofi, znanstveniki, umetniki, voditelji … in danes ni nič drugače. Če so brivnice morda izumrle, bradači niso. Ko se moški odloči za brado in se mu lepo zaraste, se ji težko odreče. Veliko je tudi takšnih, ki se zaradi neodobravanja partnerice v mukah pobrijejo. V novembru je sicer na ulici opaziti več enomesečnih brkačev.

Nekaj pa je tudi dolgoletnih brkačev. Med znanimi morda Slavko Bobovnik, Janez Stanovnik, Jože Tanko, Ciril Ribičič, Magnifico …

Brki so vseskozi moderni, trend gor ali dol. Nosijo in nosili so jih gospodje, le redko kmetje ali delavci. Bili so znak premožnosti in urejenosti. Sicer to ne velja za hipije, ko je bila brada znak uporništva.

Košato brado nosijo tudi hipsterji ali, kot jim pravijo, mestni drvarji. Ljubljanski bradači si je niso sami izmislili. So prevzeli še kaj od kolegov iz New Yorka ali Londona?

Prevzeli so predvsem slog: brado, pompadoursko frizuro, kariraste srajce in ozke hlače.

Kaj pa odnos do življenja?

Ljubljanski se težko primerja z newyorškim, ampak podobnosti zagotovo so.

Se odločajo za bradati slog: denimo plečnik, jurčič, cankar, freud, vivaldi, konfucij …?

Morda rudolf maister (smeh). Ni nekega sloga. Za brado se odločajo, ker jim je všeč, ker jim ustreza na kožo in ker se jim ni treba vsako jutro briti. K nam si jo pridejo le oblikovat. Ameriška moda zdaj že odsvetuje dolge goste brade in kot modno navaja britje na milimeter in pol.

So moški z brado težje zaposljivi?

Ne drži. Odkar imamo prostore v hotelu, nosi brado tudi direktor hotela. Če pa se boste sprehodili po preddverju, boste opazili, da ima vsak drugi portir ali receptor brado. Ta je pri moškem dodatek in kot tako jo je sprejel tudi poslovni svet.

Brada pri moškem je torej kot make-up pri ženski?

Drži. Z njo se moški počuti bolj samozavestnega, saj lahko prikrije nepravilnosti ali celo spremeni obliko obraza.

Si želijo biti Ljubljančani zapeljivi?

So še bolj negotovi. Morda še najbolj poslovneži. Ti še pustijo, da jim brado oblikujemo na ozke linije, ozke brkice in ozko kozjo bradico, večina pa jih komentira ne, nočem biti podoben Italijanu. Ta slog se sicer najbolj poda fantom z Obale, ker nimajo močne in goste brade, zato je tanka linija kot nalašč zanje.

Izbrali ste celo najlepšo brado Ljubljane.

Izbrali smo jo nekoliko v šali, a natakarja Janka se drži ta sloves. Brada se mu tudi finančno obrestuje, saj vsak december dobi delo kot dedek Mraz.

Ste brivci tudi kaj posebej nabriti?

Vedno. Svoje delo jemljemo tako resno, da brijemo tudi norce.