Ljubljančani o prometni strategiji MOL

Meščani so po spletu poslali kar 1115 mnenj o tem, kako urejati promet.

Objavljeno
13. januar 2017 16.39
Vodnikova
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Ljubljančani so se množično odzvali na poziv MOL, naj prek spleta pošljejo svoja mnenja, kaj bi po njihovem mnenju morali vključiti v mestni načrt celostne prometne strategije. Oddali so kar 1115 mnenj, pri čemer jih je največ povezanih s kolesarjenjem (389). Sledijo pobude, pripombe ali kritike na račun motornega prometa (236), hoje (226), javnega potniškega prometa (179), najmanj oziroma 85 pa jih je povezanih z mirujočim prometom (parkiranje).

Pri tem je zanimivo, da jih je prek 90 odsotkov povezanih s prometom znotraj avtocestnega obroča, le redke pa so tiste z mestnega obrobja. Izjemi sta Črnuče in Šentvid z okolico. Nekaj pripomb so dobili celo iz sosednjih občin (Domžale, Lukovica, Medvode, Litija, Škofljica, Vrhnika ...).

Vsebinsko jih bo treba še obdelati, jih bo pa iz obdelave zagotovo odpadlo več deset tistih, kjer so občani zapisali le, da so zadovoljni s trenutno ureditvijo (recimo s prenovo Slovenske ceste). Prevladujejo sicer tiste, s katerimi meščani opozarjajo na neurejenost ali po njihovem prepričanju napačne prometne rešitve. Na MOL so veseli, ker na splošno prednjačijo precej trajnostno naravnani predlogi. Med drugim si željo več varnih povezav za pešce in kolesarje ter nadaljnje prilagajanje notranjega cestnega obroča nemotoriziranemu prometu. Posamezniki pa so se zelo potrudili z utemeljevanjem stanja ter predlogi rešitev. Nekdo je, denimo, zapisal, da bi bila potrebna »rekonstrukcija križišča in gradnja podvoza pod železniško progo Ljubljana-Jesenice. Posledično bi se lažje dostopalo do Verovškove ulice. Na tem delu se pojavljajo zastoji ob zaprtih zapornicah, projekcije pa kažejo, da se bo promet na tej progi samo povečeval. Trenutna ureditev tudi z varnostnega vidika ni primerna«.

Razprave še ni konec

Občina je zdaj Ljubljančane pozvala, naj se udeležijo še druge spletne razprave. Ta bo potekala do 23. januarja na portalu http:/cpsmol.projekti.si. Hkrati pa tudi k sodelovanju pri obširni in vsebinsko bogati spletni anketi za širšo javnost, dostopni na strani https:/www.1ka.si/a/112355. Z njo želijo do srede februarja preveriti vrednote in stališča javnosti glede prometa v Ljubljani ter pridobiti mnenje o že izvedenih ukrepih. Delavnica s ključnimi strokovnjaki iz organizacij, ki delujejo na področju mobilnosti, prometa, urejanja prostora, okoljevarstva, zdravja pa je predvidena 23. januarja. Skladno z načrtom bodo začeli tudi intervjuje s prvo polovico izbranih ključnih ljudi.