Ljubljančani plačujejo največ

Ljubljančani plačujejo najvišje stanovanjske stroške v primerjavi s prebivalci prestolnic drugih držav članic EU.

Objavljeno
25. marec 2015 15.23
bsa/Ljubljana
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Zagreb - Ljubljančani povprečno plačujejo najvišje stanovanjske stroške v primerjavi z ostalimi prebivalci prestolnic v državah članicah Evropske unije, je objavila spletna stran numbeo.com, ki primerja življenjske stroške v različnih mestih. Sledijo Zagrebčani, ki za stanovanjske stroške na mesec povprečno porabijo štiri evre manj kot Ljubljančani.

Podatki za marec 2015 kažejo, da je za elektriko, gretje, vodo in komunalne stroške v stanovanju velikosti 85 kvadratnih metrov v Ljubljani potrebno mesečno odšteti nekaj manj kot 214 evrov, medtem ko v Zagrebu plačujejo 1595 kun (210 evrov).

Razvrstitev po indeksu stroškov (CPI) - zelena barva pomeni, da so stroški nižji, rdeča, da so višji; Vir: Numbeo.com

Ob tem je treba upoštevati, da Ljubljančani denar za stanovanjske stroške zaslužijo v 30 delovnih urah, medtem ko Zagrebčani za to potrebujejo 38 ur. Povprečna plača v Ljubljani je bila marca letos 1103 evrov, v Zagrebu pa 6656 kun (876 evrov), še navaja portal, ki primerja vrsto podatkov o mestih po celemu svetu, od stanja zdravstva do stopnje kriminala.

Statistika kaže, da Ljubljančani in Zagrebčani plačujejo celo višje stanovanjske stroške kot Londončani, ki imajo povprečno 2813 evrov plače in 194 evrov stanovanjskih stroškov, za kar morajo delati 11 ur.

Med prestolnicami članic EU najnižje stanovanjske stroške plačujejo prebivalci Helsinkov, in sicer 76 evrov. Ta denar zaslužijo v petih urah ob povprečni plači 2305 evrov.