Občinskega hospica še ni niti v registru

Postopek vpisa novega zavoda Ljubhospic v register še poteka, v Slovenskem društvu hospic pa potrebujejo čas.

Objavljeno
31. avgust 2015 16.54
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Po poletnih zapletih je Slovensko društvo hospic še vedno v hiši na Hradeckega 20, kjer je zaradi pomanjkanja sredstev maja nehalo sprejemati paciente v svoj program hiša hospica.

Razmišljajo, kako naprej, več pa bo znanega v začetku septembra, je povedala predsednica društva Renata J. Roban. Dobili so ponudbo lokacije v Mozirju in ponudbo za sodelovanje društva in Doma za starejše občane (DSO) Fužine, veliko pa je odvisno od koncesije, ki jo bo razpisalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) v sodelovanju z ministrstvom za zdravje (MZ).

Nočejo se zapletati v pravne postopke

Kot je znano, je Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL, ki upravlja hišo hospica, Slovensko društvo hospic obvestil, da je najemna pogodba za hišo na Hradeckega 20, skupaj s tremi aneksi, nehala veljati; pričakujejo, da bi stavbo predali v mesecu dni. V začetku avgusta je v odprtem pismu podsekretarka za stanovanjske zadeve in vodja sektorja Julka Gorenc pojasnila, da za MOL in JSS MOL ni sprejemljivo, da v hiši hospica ne izvajajo dejavnosti, za katero je namenjena, in pozvala SD hospic, naj čim prej sporazumno, brez najema odvetniških storitev, preda hišo JSS MOL; da bo tako v Ljubljani čim hitreje poskrbljeno za ponovno delovanje hiše in izvajanje celovitega hospica v njej.

Pri tem je predsednica društva Renata J. Roban že večkrat poudarila, da če bi občina in sklad tako hitro želela pomagati bolnikom, bi lahko Lekarna Ljubljana društvu donirala sredstva in bi lahko bolnike ponovno začeli sprejemati že jutri, to bi bila najkrajša pot. Tako pa v društvu sklepajo, da ima občina povsem drugačne interese, in menijo, da jih iz hiše mečejo, ker Lekarna Ljubljana ustanavlja svoj zavod za paliativno oskrbo Ljubhospic. Dodaja, da za izgon iz hiše nimajo pravne podlage, vendar društva ne namerava zapletati v pravne postopke in potrebujejo predvsem čas.

Ljubhospic v začetku jeseni

Potem ko je mestni svet na julijski seji sprejel sklep o soglasju javnemu zavodu Lekarna Ljubljana k ustanovitvi novega javnega zavoda Ljubhospic, so nam v Lekarni Ljubljana pojasnili, da postopek vpisa zavoda Ljubhospic v register še poteka. Direktor Lekarne Marjan Sedej, ki naj bi na začetku vodil tudi Ljubhospic, je ob napovedi ustanovitve novega zavoda dejal, da bo lahko dejavnost paliativne oskrbe v Ljubhospicu stekla že septembra, vendar se je postopek vpisa zavoda v register nekoliko zavlekel. Še vedno pa načrtujejo, da bo novi zavod začel svojo dejavnost v začetku jeseni.

V tem času pa s Slovenskim društvom hospic ni bilo pogovorov oziroma dogovora o sodelovanju. V društvu pravijo, da v Lekarni Ljubljana nimajo strokovnih sogovornikov, program, ki jim je bil predstavljen, pa je presplošen in večinoma prekopiran iz njihovega. Prav tako menijo, da za MOL argument ni bil niti to, da je zavod Hiša hospica že ustanovljen, in se čudijo, da občina oziroma njen zavod Lekarna Ljubljana denarja, ki ga očitno imajo, raje ne nameni društvu; tako bi lahko hišo napolnili že jutri, ustanavljanje še enega novega zavoda pa je veliko bolj zamudno.

Novost: navzočnost farmacevta

V Lekarni Ljubljana na vprašanje, kako to komentirajo, odgovarjajo, da so potrebe po namestitvah v času, ko ozdravitev ni več mogoča, zdravljenje pa ni več smiselno, velike in se bodo v prihodnjih letih še povečevale. »Razumemo jih kot spodbudo, da na tem področju nekaj naredimo. Slovensko društvo hospic ima z novim vodstvom že nekaj časa težave, kar se kaže tudi v tem, da hiša na Hradeckega sameva. Kot dosedanji donator hiši hospica smo se odločili za dobrodelnost, to je podporo razvoju gibanja hospic. Da bi spodbudili razvoj svoje dejavnosti in presegli dolgoletno agonijo reševanja problema preživetja hiše hospica, smo s to vizijo ustanovili novi zavod Ljubhospic. Ta bo hudo bolnim in njihovim svojcem ponudil brezplačno celostno paliativno oskrbo v skladu z njenimi mednarodnimi standardi, brezplačno namestitev hudo bolnim in podporo njihovim svojcem. Poleg tega želimo nadgraditi pristop hospic tudi z vključitvijo farmacevtskega strokovnjaka v oskrbo, kar je pri nas novost.«

Zanimalo nas je tudi, ali je edina mogoča lokacija za delovanje Ljubhospica hiša na Hradeckega 20, v kateri je dejavnost izvajalo Slovensko društvo hospic, ali razmišljajo še o kakšni drugi lokaciji. V Lekarni Ljubljana pravijo, da so zainteresirani predvsem za nadaljevanje dejavnosti na tej lokaciji. Če pa jim je ne bo uspelo dobiti, bodo iskali novo.

Prejeli že nekaj ponudb za delo

Kot je zapisano v gradivu za mestni svet, bi v novem zavodu potrebovali 11 redno zaposlenih, po tri pogodbenike v oskrbi in vodenju oziroma administraciji ter približno 30 prostovoljcev. V Lekarni Ljubljana pravijo, da bodo zaposlene in druge sodelavce izbirali po več merilih, med katerimi bosta strokovnost in odnos do dela z bolniki na prvem mestu. Pravijo, da so prejeli že nekaj ponudb strokovnih sodelavcev za delo v novem zavodu, ki so že doslej aktivno sodelovali v paliativni oskrbi. Če bodo pogoji dopuščali, pa se nameravajo z Ljubhospicem prijaviti tudi na javni razpis za izvajanje že omenjene koncesije.