Ljubljanski študentski organizaciji se obeta popolna reforma

V društvu Iskra menijo, da so se zanjo odločili zaradi napovedanega referenduma.

Objavljeno
16. oktober 2013 19.46
Filozofska fakulteta Ljubljana 24. april 2013
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Študentska organizacija ljubljanske univerze stopa spremembam naproti, pravijo njeni predstavniki. Študentsko društvo Iskra pa »težko verjame«, da mislijo resno. Društvo je zbralo dovolj podpisov za razpis referenduma, na katerem se bo odločalo o sprejetju novega statuta.

Na začetku tedna so predsednik ŠOU Rok Likovič ter svetovalca predsedstva Domen Kos in Matej Kern predstavili načrte za reorganizacijo in institucionalne spremembe organizacije. Najprej bodo sestavili delovno skupino, ki bo oblikovala potrebne spremembe. Imela bo petnajst članov, med njimi študente in zainteresirano javnost, ki bo imenovana tako na podlagi javnega poziva kot predloga študentskega zbora in predsedstva ŠOU, prav tako bosta v skupini predstavnik strokovnih služb organizacije ter predstavnik družine ŠOU, ki jo sestavljajo vse pravne osebe, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je ŠOU v LJ. »Z željo po zagotovitvi širšega družbenega konsenza in zagotavljanju odprtosti, transparentnosti in participativnosti bomo v oblikovanje sprememb z javnimi razpravami vključili tudi širšo študentsko javnost, prvo javno razpravo pa bomo pripravili v prihodnjih dveh tednih,« so sporočili. Javni poziv za izbor zastopnikov študentov v delovno skupino so objavili danes.

Iskra: »Imeli so dovolj časa«

Prav tako danes pa so predstavniki študentskega društva Iskra – predsednik sveta Matej Prijatelj, generalni sekretar Miha Kosi in predsednik društva Klemen Knez – na mizo položili predlog novega statuta, ki bi v delovanje organizacije vnesel popolno reformo. Statut, o katerem se bo odločalo na referendumu, predvidoma sredi novembra, bi po novem tako določal: popolno javnost pogodb in finančnih transakcij, odpravo sejnin (zdaj udeleženci dobijo približno 40 evrov na sejo), omejitev honorarjev na minimalno plačo, podreditev zunanjemu nadzoru (KPK in računskemu sodišču), neodvisen in razširjen notranji nadzor, samoorganiziranje obštudijskega življenja (uvajanje neposredne demokracije prek skupščin na lokalni ravni) in demokratizacijo vseh procesov odločanja v organizaciji (uvedba elektronske demokracije, participativnega proračuna in možnosti odpoklica funkcionarjev). V Iskri so petsto podpisov, potrebnih za razpis referenduma, že zbrali, do danes je to peticijo namreč podpisalo osemsto študentov.

Samo od sebe se ponuja vprašanje, kako se je pri dveh študentskih vejah porodila navidezno enaka želja po reorganizaciji ŠOU v LJ, in to celo v istem času. Medtem ko Kos v ponedeljek, ko je svoje načrte orisala organizacija, ni znal povedati, zakaj Iskra, čeprav so sklep o ustanovitvi delovne skupine soglasno potrdile vse poslanske skupine, tudi Iskra, še vedno vztraja pri razpisu referenduma, pa so bili predstavniki društva na tiskovni konferenci bolj jasni.

»Etablirane skupine so skozi celotno delovanje ŠOU v LJ pokazale, kaj si mislijo o sodelovanju študentov. Naš predlog participativnega proračuna v začetku leta so brutalno preglasovale, prav tako so referendum o investiciji v hotelsko dejavnost nalašč razpisali med počitnicami, kar kaže, da je šlo za sistematično izključevanje študentske javnosti iz odločanja,« je povedal Knez, ki dvomi o iskrenosti »teh istih skupin, ki zdaj ustanavljajo delovne skupine, za katere se bojimo, da je njihov edini namen, da se ne bi nič spremenilo«. Obrat v miselnosti sicer pozdravljajo, a sumijo, da »ni iskren« in da je zgolj posledica začetka njihove kampanje za popolno reformo študentske organizacije.

Člani Iskre bodo sicer, tako Prijatelj, s ŠOU sodelovali, jasne predloge imajo menda že pripravljene. V prihodnjih tednih bodo po fakultetah študente obveščali o predlaganem statutu, pri čemer nameravajo predvsem »povezati študente, da bodo imeli neko zavest«.

Mnenja s pridržkom

Ena največjih težav ŠOU v LJ je bila skoraj vseskozi od ustanovitve nepreglednost finančnih transakcij in samega delovanja. Računsko sodišče je organizacijo revidiralo trikrat, različna področja delovanja je preverjalo v letih 1996, 2003 in 2004 ter 2012. V vseh treh primerih je izreklo mnenje s pridržkom. Trenutno na ŠOU poteka revizija z naslovom Navidezni vpisi v programe višješolskega in visokošolskega izobraževanja.