Ljubljanski svetniki tudi o načrtu za območje stolpnic severnih mestnih vrat

Na dnevnem redu seje sta tudi osnutek odloka o preskrbi s pitno vodo ter predlog sklepa o stanovanjski najemnini.

Objavljeno
12. maj 2014 09.46
Posodobljeno
12. maj 2014 10.00
mestni svet
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana − Ljubljanske mestne svetnike na današnji seji med drugim čaka obravnava predloga sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora, ki vključuje območje načrtovanih stolpnic, tako imenovanih Severnih mestnih vrat. Na dnevnem redu sta tudi osnutek odloka o preskrbi s pitno vodo ter predlog sklepa o stanovanjski najemnini.

Dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora so ljubljanski mestni svetniki potrdili na seji novembra lani. S spremembami načrta želijo omogočiti gradnjo po etapah na območju načrtovanih stolpnic severnih mestnih vrat; z gradnjo po etapah bi bilo namreč mogoče sanirati gradbeno jamo pri nekdanji stolpnici SCT z gradnjo garaže in ureditvijo javnega parterja.

V predlogu sprememb prostorskega načrta je določeno, da se lahko stolpnici gradita vsaka v svoji etapi. Ureditev vsake stolpnice je omogočena v dveh podetapah: v prvi podetapi je mogoče izvesti podzemni del objekta in pritličje, v drugi podetapi pa preostale nadzemne etaže. Pri tem mora investitor pridobiti gradbeno dovoljenje za celoten objekt, uporabna dovoljenja pa za vsako posamezno podetapo ločeno, piše v gradivu za sejo.

Glede na predlog sprememb so na območju prostorskega načrta med drugim dopustne hotelske stavbe, gostilne, stavbe javne uprave, poslovni apartmaji, trgovske stavbe, muzeji in knjižnice, ambulante ter stavbe za opravljanje verskih obredov.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi predlog sklepa o stanovanjski najemnini. Z njim določajo način določitve višine neprofitne najemnine za neprofitna stanovanja, namenska najemna stanovanja, stanovanjske stavbe za posebne namene, bivalne enote ter tržne najemnine za tržna in službena stanovanja, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL).

Javni stanovanjski sklad MOL predlaga zvišanje tržne najemnine za najemnike tržnih najemnih stanovanj in službenih stanovanj, ki po dohodkih presegajo predpisani dohodkovni cenzus za upravičenost do neprofitnega stanovanja. Poleg tega je zvišanje predlagano tudi za najemnike, ki so jim v preteklosti stanovanja oddali za profitno najemnino, vendar presegajo predpisani dohodkovni cenzus za upravičenost do neprofitnega najemnega stanovanja, so pojasnili na skladu in dodali, da predlagajo tržno najemnino v višini sedem evrov za kvadratni meter stanovanjske površine, ki se uporablja za izračun neprofitne najemnine.

Svetnike čaka tudi dopolnjeni osnutek odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu za območje Šumija, Slovenske ceste in križišča Drama. S spremembo zazidalnega načrta želi MOL omogočiti gradnjo stanovanjsko-poslovne stavbe na območju nekdanjega Šumija v dveh etapah, kar bi po mnenju občine olajšalo uresničitev načrta. »Investitor je, skladno z določili zazidalnega načrta, stavbo Šumi odstranil, zaradi neugodne finančne situacije pa gradnje nove stavbe ni začel,« so pojasnili na občini.

Svetniki bodo poleg tega obravnavali še osnutek odloka o preskrbi s pitno vodo, predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za pokopališče Polje ter dopolnjeni osnutek prostorskega načrta za območje Litostroja.