Ljubljansko ogledalo: Dva italijanska turista na eno kuhano vino

Ogledalo je trgovce in trgovke pobaralo o tem, kako, če sploh, je recesija vplivala na letošnjo praznično  prodajo.

Objavljeno
27. december 2013 17.06
SLOVENIJA,LJUBLJANA,13.12.2012.PRAZNIČNA STARA LJUBLJANA IN STOJNICE. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – »Solidno,« je odgovor, ki smo ga največkrat slišali od prodajalcev in prodajalk na decembrskih stojnicah v mestu, ko smo jih povprašali, kako gre kaj letos prodaja. Ugotovili smo tudi, da jih večina budno spremlja vremensko napoved, edini so si namreč, da je prodaja odvisna tudi od temperatur.

Kadar je hladneje, se več ljudi odloči obiskati stojnice, so Ogledalu zaupali trgovci in trgovke, ki že ves december na ogled postavljajo svoje izdelke. Večina jih stavi na zadnje štiri dni, za katere upajo, da bodo njihovim denarnicam prinesli vsaj pozitivno ničlo.

Na prodajo vplivata recesija in vreme

Dobiček bodo namreč začeli računati šele, ko bodo od prometa odšteli stroške najema stojnice.

Na Bregu so tako morali za najem sejemskih hišic, v katerih lahko med 3. decembrom in prvim januarjem prodajajo predmete, ki po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila, odšteti 1700 evrov, kar je sto evrov manj, kot lansko leto. Najem velike gostinske sejemske hišice stane 10.000 evrov (lani 12.000), za vsako od treh malih gostinskih hišic, kjer se sme prodajati ozko izbrana gostinska ponudba (kranjske klobase, drobni prigrizki, praznično pecivo in napitki) pa je bilo za mesečni najem treba odšteti dva tisoč evrov. Dodatno so jim zaračunali tudi elektriko in sicer 1000 evrov na sejemsko hišico.

Ogledalo je tako tamkajšnje trgovce in trgovke pobaralo o tem, kako, če sploh, je recesija vplivala na letošnjo prodajo. Večina se jih je strinjala, da se recesija pozna, vseeno pa upajo, da bo ob koncu veselega decembra kljub vsemu pokrili vse stroške in da pa jim bo v blagajnah ostalo še kaj denarja.

»Malo slabše je kot lani,« nam je zaupal prodajalec izdelkov iz lecta, ki meni, da ni kriva samo recesija, ampak tudi (pre)toplo vreme. Konec tedna pridejo turisti, prejšnjega so bili v mestu predvsem Italijani, je še povedal, ki pa da niso ravno veliki zapravljivci, je še ugotovil.

To so o naših zahodnih sosedih ugotovili tudi tisti gostinci, ki so se letos odločili najeti gostinske hišice na Kongresnem trgu. Najem malih hišic, ki tam obratujejo vsak dan do polnoči, jih je stal pet tisoč evrov, najem velike gostinske hiše pa 12.000 evrov. Pavšalni znesek za elektriko v teh sejemskih hišah je vreden 1500 evrov.

»Dva pijeta eno kuhano vino,« so varčne Italijane torej zatožili gostinci s Kongresnega trga. »Nemci vse zaokrožujejo navzgor, puščajo napitnino, Italijani pa čakajo na vsak vrnjen cent,« so skomignili z rameni.

Na Kongresnem trgu so sicer s koncertnim programom začeli šele v četrtek, a prav veliko ljudi, tudi zaradi dežja, tam tudi v večernih urah ni bilo. »Zjutraj pa tako ali tako ni skoraj nobenega,« so še povedali in stisnili pesti, da bo te dni kaj boljše. Na poln trg računajo predvsem nocoj, ko bodo tam nastopili Modrijani.

Ko pade mrak, jih obišče več ljudi

Na Prešernovem trgu, kjer stojijo tri velike gostinske hišice, iz katerih diši po pečenem mesu, klobasah in kuhanem vinu, so gostinci za mesečni najem prav tako morali odšteti 12.000 evrov.

Tudi tam so bili odgovori več ali manj v slogu »solidno,« ko smo jih spraševali po prometu. Dopoldne naokrog pride bore malo ljudi, so nam povedali, ko pade mrak pa se trg vseeno malce prebudi. »Rešujejo nas turisti,« pove eden od gostincev, »oni so tisti, ki se še največkrat ustavijo pri nas in kaj pojejo.«

18 hišk, kjer prodajajo zimske pletenine, sladki program, usnjeno galanterijo, miselne igrice, novoletne lučke in suhomesnate proizvode, stoji tudi na Pogačarjevem trgu, zanje pa najem znaša 2000 evrov. Dve malce večji hiški so občinarji ocenili na 2100 evrov, trije gostinci pa so za najem večjih hišk, odšteli po 13.000 evrov za vsako.

Najdražji letošnji najem je tisti za veliko gostinsko hišico na Cankarjevem nabrežju, ki je vredna 15.000 evrov. Naj še povemo, da cene, ki smo jih navedli, ne vključujejo davka na dodano vrednost.

Enotna glasbena kulisa za vse stojnice

Opazili smo tudi, da se letos na Bregu vrti več ali manj enotna glasba, zato smo na občino naslovili vprašanje, kako je prišlo do tega. Iz javnega zavoda Turizem Ljubljana so nam odgovorili, da imajo tako na Bregu kot v starem mestnem jedru (Gornji trg, Stari trg, Mestni trg) enotno glasbeno kuliso.

Medtem, ko je v starem mestnem jedru iz zvočnikov slišati klasično glasbo, pa na sejemskem prostoru vrtijo bolj komercialno glasbo. Z občinskim izborom sicer vsi gostinci in trgovci niso ravno najbolj zadovoljni, a vrtenje iz mp3 nosilcev zvoka je, nam je zaupal eden od njih, zapovedano v najemni pogodbi.

Te sicer nismo uspeli dobiti, ker, kot so nam odgovorili s Turizma Ljubljana, »organizacijo in izvedbo vseh sejemskih prireditev v okviru projekta »December 2013 v Ljubljani« izvaja izbrani izvajalec, družba Eurovaria, ki ima z vsakim od najemnikov sklenjeno pogodbo, tako da z najemnimi pogodbami ne razpolagamo«.

Kakorkoli že, če se boste odločili obiskati kakšnega od koncertov, vam Ogledalo želi prijetno zabavo, v vsakem primeru pa naj bo leto ena štiri uspešno, zdravo in veselo!