Ljubljansko ogledalo: Končno plakati z obrazi običajnih ljudi, ne politikov

Inside out: Z Ribje brvi mimoidočim trenutke lepšajo nasmejani obrazi študentov mednarodnih odnosov.

Objavljeno
14. marec 2014 18.36
Plakati obrazov na mostu. V Ljubljani 12.2.2014
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Te dni se je kar težko sprehoditi skozi središče mesta, ne da bi vsakodnevni meščanski korak s svojimi nasmehi ujeli velikanski črno-beli portreti mladih ljudi, ki visijo na zunanji strani Ribje brvi, le lučaj od Tromostovja. Ogledalo je bilo tam v »času zločina«.

Čas zločina sta seveda dan in ura, ko so se plakati znašli na Ribji brvi, v sredo popoldne torej, ko so jih tja lepili prav lastniki obrazov, ki jih upodabljajo izobešeni portreti.

Za kaj sploh gre, se najbrž te dni sprašuje marsikateri mimoidoči. Naj vam Ogledalo razloži. Gre za projekt Inside out, katerega začetnik je francoski umetnik JR, ki je sicer deloma anonimen. Deloma anonimen zato, ker svojega imena noče izdati, njegov obraz (večno skrit za temnimi modnimi sončnimi očali) pa kljub vsemu ni skrivnost. Umetnik, ki trenutno živi v New Yorku, je postal znan predvsem s projekti družbenega ozaveščanja.

On je na primer tisti, ki je v sklopu projekta Face2Face na zid, ki ločuje Palestino in Izrael, izobesil velikanske portrete državljanov obeh držav. Portrete običajnih ljudi, ki so se pred njegovim objektivom sprostili, se pačili in smejali ter tako pokazali, da med njimi v resnici ni velikih razlik.

Pozitiven odnos za lepši dan

Tudi projekt Inside out prikazuje portrete običajnih ljudi, le da se vsaka skupina, ki se na projekt prijavi, organizira samostojno. JR je svetu pred tremi leti ponudil idejo, sodelujočim iz revnejših držav pa plakate tudi brezplačno natisne. Prijavi se lahko vsak, edini pogoj je, da za portreti stoji neko družbeno ozaveščeno sporočilo.

K nam sta projekt pripeljali prijateljici iz otroštva, Vanja Černivec in Vida Mulec, obe nekdanji študentki mednarodnih odnosov. Vida magistrski študij nadaljuje v New Yorku. Tam je tudi spoznala JR-jevo ekipo, skupaj pa so prišli do tega, da bi bilo projekt »fino izvesti v Sloveniji,« pove.

Odločili sta se, da glas projekta dasta študentom mednarodnih odnosov na ljubljanski fakulteti za družbene vede, ti pa so izbrali tole sporočilo: »S svojimi portreti želimo pokazati, da fatalizem ni edina možnost in da lahko aktivna udeležba v kombinaciji s pozitivnim pristopom in občutkom skupnosti popolnoma spremeni situacijo. Aktiven in pozitivno naravnan posameznik lahko spremeni svojo prihodnost, več takšnih posameznikov pa lahko spremeni prihodnost celotne generacije. In to je naš dolgoročni cilj. Vmes si želimo tudi, da bi s svojimi veselimi in pozitivnimi obrazi razveseljevali mimoidoče in jih napolnjevali s pozitivno energijo, da bodo lažje premagovali vsakodnevne ovire, tako pa bodo tudi sami vsaj malo prispevali k uresničevanju našega cilja.«

Ena od 32 študentov, katerih obrazi krasijo Ribjo brv, je Gana Forić, ki je v Ljubljano pred štirimi leti prišla iz Sarajeva. Ogledalu je zaupala, da se tudi sama drži pozitivne naravnanosti sporočila: »Najlažje je govoriti, da nečesa ne moreš, stvari se moraš lotiti, pozitivna energija pa pri tem vsekakor pomaga. Tako sem se ob prihodu k vam lotila učenja slovenščine in to mi je dajalo energijo za naprej. Ko se zbere množica pozitivnih posameznikov, lahko dejansko spremenijo mišljenje tistih, ki na svet gledajo negativno.« Povedala je še, da bi projekt želela izpeljati tudi v Sarajevu, saj po njenem »bosanska mladina potrebuje projekt, ki povezuje, potrebuje nekaj takšnega, s čimer bi lahko vsaj na simbolni ravni zrušili bariere med ljudmi«.