Ljubljansko ogledalo: Peterica v boju za dve zagrebški vstopnici

V Kinu Šiška na koncertu petih izvajalcev, od katerih bosta dva nastopila na zagrebškem festivalu INmusic.

Objavljeno
09. maj 2014 18.48
Koncert,Roger N.Out,Ljubljana Slovenija 07.05.2014
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Ogledalo je po dolgem času spet zavilo v Kino Šiška in ugotovilo, da ljubljanski javni zavod še vedno dela in podpira na polno. Tokrat je svoj oder ponudil projektu MENT in petim domačim zasedbam, ki so se potegovale za nastop na zagrebškem festivalu INmusic, ki bo junija letos.

A pojdimo po vrsti. Aprila je projekt MENT v sodelovanju s festivalom INmusic pozval glasbene izvajalce k prijavi na natečaj, na katerem je potem komisija izmed 63 prijavljenih izbrala pet tistih, ki so v torek nastopili v Kinu Šiška.

MENT se sicer osredotoča na predstavljanje domačih glasbenikov v tujini, doslej so s tujimi festivali sodelovali v sklopu drugih organizacij, letos pa so končno zagnali tudi svojo platformo.

Po besedah koordinatorja projekta Andraža Kajzerja je letošnji cilj povezovanje s tujimi festivali, na katerih se bodo predstavljali slovenski glasbeni izvajalci, glavni pa tako imenovani showcase festival MENT, ki se bo v kotlini odvil od 4. do 6. februarja prihodnje leto. Na showcase festivalih so za nastopajoče pomembni predvsem glasbeni delegati, ki pod odre pridejo poslušat in preverit, kaj je svežega na glasbenem prizorišču. Tovrstni festivali so v nekaterih evropskih državah že stalnica, skrajni čas je torej bil, da v korak z njimi stopi tudi domača gruda.

Februarja se obeta festival MENT

»Datum smo skrbno izbirali,« pravi Kajzer, »saj si želimo na festival privabiti čim več profesionalcev, ki so sicer strašno zasedeni.« Izbrali so obdobje, ko imajo ti ljudje čas, poleg tega ne sovpada z glavno koncertno sezono, tako da bo tudi za mesto to zagotovo prijetna zimska popestritev.

Predstavili bodo več kot deset nastopajočih, ki bodo prišli tako iz Slovenije kot iz naše širše regije, verjetno pa bodo v Ljubljano takrat pripeljali kakšno od bolj udarnih imen. Organizirali bodo še konferenco, na katero bodo med drugim povabili ljudi iz glasbene industrije in predstavnike glasbenih družabnih omrežij. »Da se lokalno odprejo oči in da se širše mednarodno opozori na našo lokalno regionalno sceno,« poudarja Kajzer.

Nastop na INmusicu v nočnih urah

Zdaj pa nazaj k torkovemu večeru. Kot vedno je bilo pred Kinom Šiška še pred koncertom prijetno. Na tamkajšnje dogodke je, po Ogledalovem mnenju, fino priti malce prej, saj se na gostilniškem vrtu nabere zanimiva mešanica obiskovalcev, tako tistih, ki tja pridejo zaradi dogodka, kot onih, ki so tam naključno.

Na koncertnem dogodku je torej nastopilo pet glasbenih zasedb: Trus, Roger N. Out, Ludovik Material, The Canyon Observer in Your Gay Thoughts. Kot rečeno, je peterico izbrala komisija – sestavljali so jo Luka Zagoričnik, urednik spletne revije Odzven, Petra Tihole, glasbena publicistka, in Robert Bulešič, producent, glasbenik in menedžer – nato pa je dva zmagovalca, ki bosta junija nastopila na INmusicu, poleg komisije, ki sta se ji pridružila še predstavnika festivala Zoran Marić in Ivana Jelača, na kraju samem z glasovnicami izbralo občinstvo.

Komisija je odločila, da na festival pošlje avdio-vizualni kolektiv Your Gay Thoughts, občinstvo (glasovalo je 233 obiskovalcev) pa je izbralo postmetalsko zasedbo The Canyon Observer.

O tem, kdaj in na katerem odru bodo v Zagrebu nastopili izbrani slovenski izvajalci, se po Kajzerjevih besedah še dogovarjajo, poskušajo pa se »izogniti sončnim uram«. Najverjetneje bodo svoj čas lahko kar najbolje izkoristili na hidden stageu, morda celo v poznejših urah, po nastopih glavnih izvajalcev. »Takrat se ljudje začnejo seliti po odrih, in ker smo obiskali res že veliko festivalov, vemo, kdaj se splača igrati in kdaj ne.«

Na INmusicu, ki bo potekal na dveh otokih ob jezeru Jarun, bo nastopil tudi raper in producent N'toko, od tujih izvajalcev pa The Black Keyes, Pixies, MGMT, Foals, Jagwar Ma in druga vrhunska imena.